Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шефът на ФИАТ Крайслер критикува Ди Монтедземоло

Шефът на ФИАТ Крайслер критикува Ди Монтедземоло

65
0
Джон Елкан,Серджо Маркионе

Шефът на ФИАТ Крайслер Серджо Маркионе разкритикува президента на Ферари Лука ди Монтедземоло. Най-високопоставеният ръководител на концерна, част от който е и компанията от Маранело, заяви също така, че никой не е незаменим.

Маркионе бе на събитие във Вила д’Есте по време на Гран при на Италия, само на около 40 км от пистата Монца, но отказа да се появи в падока. Представянето на Ферари в домашната за екипа надпревара бе ужасно: Фернандо Алонсо отпадна с техническа повреда, а Кими Райконен трудно влезе в точките. Унижението бе пълно, след като Уилямс изместиха италианския тим от третата позиция в класирането при конструкторите.

Самият Ди Монтедземоло пристигна на Монца в събота, когато заяви, че няма нищо за съобщаване. Въпреки това приказките за оттеглянето му от поста президент се засилиха, а критика от страна на шефа на ФИАТ Крайслер само ще налее вода в мелницата на слуховете.

– Сърцето на Ферари са победите във Формула 1. Не искам да виждам пилотите ни седми и 12-и. Но наблюдавайки отбора в това състояние – имаме най-добрите състезатели, изключителни съоръжения, наистина добри инженери, а не сме печелили (титла) от 2008 г. … За Ферари са важни не само финансовите резултати, но и успехите в надпреварите, а ние имаме проблеми от шест години – заяви Маркионе.

Той отбеляза, че Ди Монтедземоло изигра решаваща роля за преобразяването на Ферари като автомобилен производител през последните две десетилетия.

– По отношение на количеството и икономическите резултати Лука свърши изключителна работа. Добри приятели сме, но когато чета изявленията му – това са неща, които аз не бих казал. Смятам себе си за човек от съществено значение. Но също така знам много добре, че служа на компанията. И да се създават илюзии, че някой може да оперира извън правилата, е говорене на глупости – обясни Маркионе.

Последните му изречения бяха по повод репликата на маркиза на Монца, че има договор за три години и той ще реши дали и кога ще си тръгне. Маркионе бе категоричен, че и двамата се намират в едно и също положение – служат на концерна:

– Ако компанията си промени плановете или вече няма сходство на идеите, нещата се променят.

Близки до Ферари източници твърдят, че между Маркионе и Ди Монтедземоло вече има огромни различия, които няма как да бъдат преодолени. Основният проблем е несъгласие относно количеството произведени автомобили. Ди Монтедземоло иска да запази ексклузивността на бранда Ферари и настоява годишното производство да не надхвърля 6000 броя. Маркионе обаче иска удвояване на количеството при съответно намаляване на цената.

И докато явно цари почти пълно единодушие, че Ди Монтедземоло ще си тръгне от Ферари, то теориите кога ще се случи това са многобройни. Според една от тях маркизът ще подаде оставка още този четвъртък на срещата на борда за разглеждане на финансовите резултати от първата половина на годината. Други източници твърдят, че това ще стане след автомобилния салон в Париж, където италианецът ще обяви нови рекордни приходи и печалби за марката. Не е ясно и кой ще заеме поста му. Споменава се името на самия Маркионе, както и това на внука на Джани Аниели Джон Елкан. Марко Матиачи щял да остане поне до края на годината начело на отбора, като се предполага, че след това ще се върне към серийните автомобили със съответното повишение.