Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шафнауер е част от нов американски проект, който ще опита да влезе...

Шафнауер е част от нов американски проект, който ще опита да влезе в F1

1386
0
Отмар Шафнауер
Отмар Шафнауер, снимка Майкъл Потс

Отмар Шафнауер обяви къде е продължил кариерата си след напускането на Алпин. 59-годишният специалист е част от нов американски проект на няколко инвеститори, който ще опита да влезе в F1. Шафнауер даде да се разбере, че това не е екипа на Андрети.

Шафнауер има повече от 20-годишен опит в F1. Американският инженер от румънски произход е работил в отбори като БАР, Хонда, Форс Индия, Рейсинг Пойнт и Астън Мартин. Последното му работно място беше Алпин. Преди година Шафнауер беше уволнен от френския отбор, тъй като беше сметнат за главен виновник за слабите резултати през първата половина от кампанията

59-годишният специалист се намираше в период на „gardening leave“, който продължи цяла година. Очакванията бяха той да намери отново място в F1 благодарение на своя огромен опит. По-рано тази година Шафнауер беше свързван с Андрети, но в крайна сметка тези слухове се оказаха неверни.

Шафнауер посети няколко състезания от началото на годината. Това породи слухове, че той може да се завърне в спорта по-късно тази година. Американецът обаче отказваше да разкрие с какво ще се занимава след изтичане на „отпуска по градинарство.“

Преди няколко дни стана ясно, че Шафнауер той работи по ново приложение за управление на маршрути, наречено EventR. То се използва в F1 и други автомобилни шампионати.

Шафнауер също така беше гост в подкаста за F1 на Джеймс Алън. В него той разкри, че има изцяло нов американски проект, който се стреми да навлезе в състезанията от Гран при.

„Аз съм състезател. Единственото нещо, което ми харесва повече от всичко, е конкуренцията“, сподели Шафнауер.

„Да се върна в роля, в която не мога да влияя на това колко добре се състезава отборът.. Не мисля, че би ми било интересно. Ако това е роля, в която мога да помогна за развитието, изграждането и привличането на правилните хора, за да се подобри конкурентоспособността на даден екип, тогава бих се заинтересувал.“

Шафнауер призна, че няма много възможности в някой от настоящите екипи на стартовата решетка. Той посочи, че има много хора, които изпълняват подобни длъжности

„Но знаете, че в F1 има само 10 отбора. В много от тях вече има хора на тези длъжности. Не знам колко възможности има там, но пък има и възможност за 11-и и 12-и отбор. Това може да е нещо, което би било интересно за мен“, обясни бившият шеф на Алпин.

„Работих с някои организации в Северна Америка, които разполагат с финансиране за създаване на 11-и отбор. Това не е Андрети. Сега просто поставяме някои от тези градивни елементи. Искаме сме сигурни, че разполагаме с всичко, което се изисква, за да успеем както да стартираме отбор, така и да получим участие. Знаете, че това също е интересно“, заключи Отмар Шафнауер.

Темата за разширяването на стартовата решетка беше широко дискутирана през последната година и половина. Това доведе до спорове между президента на ФИА Мохамед бин Сулайем и Либърти Медия. Американската компания се обяви против добавянето на 11-ти тим. Наскоро Бин Сулайем също промени позицията си и вече не е голям привърженик на добавянето на още тимове.

Най-сериозният кандидат за участие в F1 остана Андрети. Американската компания дори обедини усилия в Кадилак в опит да се присъедини към грида през 2025 или 2026 г. Кандидатурата на Андрети беше одобрена от ФИА, но отхвърлена от ръководството на F1.

Андрети обаче не се отказва от идеята да влезе в F1. По-рано тази година американците откриха нова централа в Силвърстоун. Освен това те продължават да работят във въздушния тунел на Тойота. Андрети също така привлече няколко опитни инженери, сред които са Ник Честър и Пат Саймъндс.