Начало Избрани Шафнауер и Перман уволнени от Алпин, Пат Фрай става технически директор в...

Шафнауер и Перман уволнени от Алпин, Пат Фрай става технически директор в Уилямс

1424
0
Отмар Шафнауер, Алпин
Отмар Шафнауер, снимка Алпин

Алпин направи поредни рокади в структурата си. Френският отбор се раздели със своя ръководител Отмар Шафнауер и спортен директор Алан Перман. Двамата напускат Алпин по взаимно съгласие след края на състезателния уикенд в Белгия. Същевременно стана ясно, че главният технически директор на тима от Енстън Пат Фрай ще премине в Уилямс.

Шафнауер ще продължи да изпълнява задълженията по време на състезателния уикенд в Белгия този уикенд. След това румънско-американският специалист напуска Алпин с незабавен ефект. Екипът би искал да благодари на Отмар за упоритата му работа през последните 18 месеца и за това, че доведе отбора до четвъртото място в Шампионата на конструкторите през 2022 г. и му пожелава всичко най-добро за в бъдеще.

Алпин също така потвърждава, че се разделя със спортния директор Алан Перман по взаимно съгласие. Британецът ще продължи да изпълнява ролята си и този уикенд в Белгия, преди също да напусне своя пост. След 34 забележителни години в Енстън, отборът благодари на Алън и му пожелава всичко най-добро в бъдещите му начинания.

Алпин съобщава също, че Пат Фрай също напусна тима. за да продължи кариерата си в F1 на друго място (Уилямс).

Междувременно вицепрезидентът на Alpine Motorsports Бруно Фамен ще поеме ролята на временен директор на отбора в F1 от Гран при на Нидерландия нататък. Настоящият директор на Академията Джулиан Раус пък бе назначен за временен спортен директор, докато Мат Харман ще ръководи техническия екип в Енстън. Двамата ще докладват на Фамен.

Промените идват след неотдавнашните сериозни промени в ръководството на Алпин. Те бяха инициирани от главния изпълнителен директор на Рено Груп Лука де Мео. Френският производител реши да смени доскорошния главен изпълнителен директор Лоран Роси и да го премести в отдела за специални проекти. На негово място бе назначен Филип Криф

Междувременно Уилямс потвърди привличането на Фрай. Подобно на Шафнауер и Перман, британският инженер напуска Алпин и ще започне работа в Гроув по-късно тази година. Фрай има повече 35 години опит в F1. До момента той е работил в Бенетон, Макларън, Ферари, Мейнър и Рено/Алпин.

Фрай е готов да предостави богатите си знания и опит на Уилямс и ще като започне да изпълнява ролята на главен технически директор по-късно тази година. С богатия си опит и доказани постижения, Пат ще играе ключова роля в стимулирането на техническото съвършенство и иновациите в екипа.

„От името на всички в Уилямс Рейсинг се радвам, че Пат става част от нашия отбор. Неговите познания и опит ще засилят допълнително техническите възможности на екипа и стремежа към високи постижения, докато изграждаме следващата глава на Уилямс. През цялата си кариера Пат е бил основна част от печеливши отбори. Той е и един от най-уважаваните експерти в нашата индустрия. Аз съм развълнуван да започна работа с него, когато се той се присъедини към нас през ноември“, каза шефът на Уилямс Джеймс Ваулс.

„Развълнуван съм да се присъединя към Уилямс като главен технически директор. Отборът има богато наследство в F1. Радвам се, че ще допринеса за бъдещия успех на екипа. Вярвам в потенциала и заедно ще се стремим към съвършенство на пистата и извън нея.