Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шарл Льоклер с първи полпозишън в кариерата си

Шарл Льоклер с първи полпозишън в кариерата си

3252
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка: Ферари

Шарл Льоклер с Ферари записа първия в кариерата си полпозишън във Формула 1. Той бе най-бърз в квалификацията за Гран при на Бахрейн, 2-и кръг от сезона. Това е първи полпозишън за Скудерията тази година.

Втори остана Себастиан Фетел също от екипа на Ферари, а 3-и и 4-и се наредиха Люис Хамилтън и Валтери Ботас от Мерцедес. Така пилотите на Скудерията окупираха челната редица за първи път от Гран при на Италия през септември миналата година.

Заемането на първите 2 места от пилотите на Ферари не е изненада с оглед на предимството им във всички свободни тренировки досега. От трета редица ще потеглят Макс Верстапен с Ред Бул и Кевин Магнусен с Хаас. Последният беше много близо до времето на холандеца.

След първата част от квалификацията отпаднаха Кубица, Ръсел, Строл, Джовинаци и изненадващо Хюлкенберг с Рено след много силното си представяне в уикенда до момента.

Най-бърз в тази сесия беше Льоклер, следван от Фетел, който допусна грешка във втората си бърза обиколка. Разликата между тях бе 0.2 сек. Люис Хамилтън се нареди 3-и, но с изоставане от 0.7 сек.

Ботас беше 5-и на цяла 1 секунда. Пред него се нареди Норис с Макларън. Ландо и Ромен Грожан едва не се сблъскаха, като британецът настигна бавно движещия се пилот на Хаас в края на обиколката си.

Стюардите обявиха, че ще разследват случилото се.

Във втората част най-бърз беше Льоклер, който изпревари с половин секунда Хамилтън и с 0.7 сек Ботас. Магнусен каза по радиото, че Валтери го е блокирал в бързата му обиколка.

Фетел допусна грешка в първия си опит и бе едва 6-и след него. Той се оплака, че позицията му на пистата е била възможно най-лошата. Така Себастиан трябваше отново да излезе на пистата. Пилотите на Ред Бул също се появиха за нови бързи турове. Фетел се доближи на 3 десети от съотборника си и зае 2-ото място.

От квалификацията след този сегмент отпаднаха Квят, Перес, Албон, Рикиардо и Гасли. Пилотът на Ред Бул за второ поредно състезание не достигна до 3-ата част на квалификацията. Пиер се оплака от проблеми с баланса.

В третата част при първите опити Льоклер записа най-добро време от 1:27.958 мин. Той остави зад себе си Хамилтън на 0.232 сек и Ботас на 0.377 сек. Следваше Магнусен на 8 десети.

Фетел имаше право само на 1 обиколка, след като използва един комплект гуми повече в Q2. В нея Фетел изостана на 0.3 сек от съотборника си и зае второто място. Първото остана за Шарл, който подобри още времето си и записа 1:27.866 мин. Това е нов рекорд на пистата. Хамилтън и Ботас заеха местата на втора редица.

Пети се нареди Макс Верстапен на 0.886 сек. Холандецът бе само с 5 хилядни по-бърз от Кевин Магнусен с Хаас. Топ 10 допълниха Карлос Сайнц, Ромен Грожан, Кими Райконен и Ландо Норис.