Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шеф на Макларън се размина със самолетна катастрофа

Шеф на Макларън се размина със самолетна катастрофа

49
0

Спортният директор на Макларън Ерик Булие и маркетинг гуруто на НАСКАР Зак Браун са се разминали със самолетна катастрофа след края на „24-те часа на Льо Ман”. Двамата били в едномоторен самолет Чесна, собственост на Ричард Дийн, когато машината била сполетяна от пълен електронен срив, което означавало загуба на всякакъв тип комуникации и инструменти.

Пилотът ветеран Аластеър Брекън, който бил единственият друг човек на борда, взел бързо решението самолетът да бъде върнат към Льо Ман. 

„Бяхме отишли за уикенда, за да се позабавляваме малко и да се срещнем с някои хора, коментира Браун. – Бях заспал когато ме събудиха и ми казаха, че се връщаме в Льо Ман, защото сме загубили всички комуникации и измервателни устройства. Те бяха забележително спокойни. Точно щяхме да минем над морето. Батерията загуби заряд, Надявахме се, че двигателят няма да спре.”

„Слязохме много ниско и Ерик се обади в Льо Ман със своя мобилен телефон и там подготвиха противопожарната команда и затвориха летището. Имахме късмет с добрите метеорологични условия, тъй като при лоши такива щеше да бъде много трудно (да се приземим). Единственият проблем беше, че клапите са контролирани от електрониката и при кацането не можеш да натиснеш спирачките. За щастие, тъй като самолетът бе малък и лек, не му беше нужна много писта да спре.”

Браун също така похвали пилота, който по думите му е бил изключителен, защото подобно нещо не му се е случвало за всичките 30 години пилотиране. Браун и Булие се върнали по-късно през деня във Великобритания със самолет на приятели.