Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шефът на Мерцедес-Бенц за интереса на тима от Бракли към Верстапен: „Макс...

Шефът на Мерцедес-Бенц за интереса на тима от Бракли към Верстапен: „Макс би изглеждал добре в сребърно, нали?“

4568
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Може би най-сериозният намек за намеренията на Мерцедес спрямо Макс Верстапен бе даден от Ола Калениус през уикенда за Гран при на Испания. Председателят на управляващия борд на Мерцедес-Бенц Груп и главен изпълнителен директор на Мерцедес-Бенц бе през целия уикенд в бокса на тима от Бракли на пистата Каталуния. Той каза, че Верстапен би изглеждал добре в сребърно в интервю за Скай Спортс Германия. Досега единствено Тото Волф подхвърляше някакви неща относно трикратния световен шампион, който по принцип има договор с Ред Бул до 2028 г. Те бяха възприемани в немалко случаи като опити да дразни съперниците от Милтън Кийнс. Мерцедес и Ред Бул водиха ожесточен двубой за титлите през сезон 2021. Тогава Верстапен спечели първата си корона, а тимът от Бракли взе за осми пореден път шампионата при конструкторите.

„Най-добрият пилот иска най-добрата кола. Това е нашата работа – да създадем възможно най-добрия пакет“, заяви Калениус на пистата Каталуния.

„Картите ще бъдат разбъркани през 2026 г. Нов ред с новите правила. Това също е възможност. Кой знае? Но според мен Макс би изглеждал добре в сребърно, нали?“, допълни CEO-то на Мерцедес-Бенц

В Мерцедес – в Бракли и в поделението за задвижващи системи в Бриксуърт – са уверени в работата си за новия агрегат, който ще се използва от 2026 г. Слуховете за това, че нещата в Ред Бул Пауъртрейнс Форд не вървят, утихнаха. Според Кристиан Хорнер там всичко е наред и върви по план.

Интересът на Мерцедес към Верстапен пък не е много свързан с настоящия пазар на пилоти, макар че може да има влияние. А на него официално не настъпи никакво развитие през уикенда в Барселона. Неофициално обаче се появиха нови слухове.

Според единия от тях новият съветник в тима на Алпин Флавио Бриаторе проявява интерес към Карлос Сайнц. На испанския пилот дори била направена оферта

По принцип през уикенда в Испания се говореше, че Сайнц все повече клони към това да приеме предложението на Уилямс. Това поставя Ауди пред задачата да намери съотборник на Нико Хюлкенберг. Мениджмънтът на проекта на компанията за Формула 1 се е срещнал с Естебан Окон, който обаче по-вероятно ще отиде в Хаас. Андреас Зайдл е опитал да преговаря за Юки Цунода. Това може да е била причината от Ред Бул да активират още сега опцията на японския пилот за следващия сезон. Цунода вече бе потвърден от Виза РБ за 2025 г.

Така Зайдл стига до Лиам Лоусън, за когото също вече има запитване. Новозеландецът чака решението кой ще е съотборник на Цунода догодина. Ако Хорнер и Хелмут Марко запазят Даниел Рикиардо, Лоусън ще е свободен. Интересно е, че Валтери Ботас и Гуаню Жу – настоящите титуляри на Заубер – са смятани за последен вариант за Ауди поне за момента.