Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шефовете на F1 обмислят премахването на петъчните тренировки

Шефовете на F1 обмислят премахването на петъчните тренировки

46
0
Рос Браун
Рос Браун; снимка: Спас Генев

Отговорникът по спортните въпроси в спорта Рос Браун заяви, че собствениците на F1 от Liberty Media обмислят премахването на петъчните свободни тренировки във Формула 1.

Целта е по този начин да бъде намалено натоварването върху отборите в един уикенд, което да позволи календарът да бъде увеличен до 25 състезания на сезон. Tази година надпреварите са 20, а за догодина е предвидено те да станат 21.

Браун обаче призна, че това може да влезе в противоречие с концепциите на някои организатори, като тези в Австралия, които провеждат уикенда си в 4 дни, като в четвъртък има състезания от други поддържащи серии под шапката на ФИА.

„Мисля, че по отношения на бройката на състезанията, качеството им е по-важното нещо, заяви Браун. – Няма смисъл да имаме повече състезания, освен ако те не са качествени. Мястото, типът трасе и възможността да има страхотна надпревара там са жизненоважни.

Добавяйки повече състезания, разбира се тимовете ще имат логистични проблеми. Оглеждаме формата на състезателните уикенди, за да видим дали трябва да ги променим, за да стане по-лесно за тимовете да участват в повече състезания.“

Браун подчерта, че той не иска да бъде променян форматът по отношения на неделния ден: „Мисля, че основното състезание остава много важно и не гледаме към промяна на основното събитие за уикенда. Но дали се нуждаем от сесиите в петък?

Защото ако го няма, можем да имаме повече състезания. Логистично това е по-добре за отборите. Но петъчния ден е важен за промоутърите и излъчващите телевизионни компании. Трябва да намерим най-доброто решение по този въпрос „