Начало Автомобили Shell България обяви победителите в конкурса за рисунка „Зеленият транспорт на бъдещето“

Shell България обяви победителите в конкурса за рисунка „Зеленият транспорт на бъдещето“

57
0

Shell България обяви победителите в националния конкурс за рисунка на тема „Зеленият транспорт на бъдещето“, част от серия инициативи за отбелязване на десетата годишнина от участието на български отбори в Shell Eco-marathon. Близо 400 ученици от V до XII клас от над 70 основни, средни училища и гимназии от 35 града в България представиха смелите си идеи и предложения за интелигентен транспорт, съобразен с екологичните и енергийни предизвикателства, пред които се изправя модерното общество. Авторите от по-малките населени места от всички краища на страната също взеха активно участие. Своите идеи за транспорта на бъдещето споделиха ученици от 7 села в страната. Две трети от всички участници в конкурса са момичета.

Младите таланти показват креативност, прозорливост и творчество с проектите си за превозни средства на бъдещето, които целят да оптимизират употребата на енергийни ресурси, да намалят замърсяването на въздуха и негативния отпечатък върху околната среда. Ръчно изработените рисунки на хартия отразяват идеите на авторите им за вида на транспорта на бъдещето и енергията, която го задвижва. В произведенията им се наблюдава един преобладаващ мотив – преходът от автомобилите на настоящето с присъщата им традиционна визия, към светлото бъдеще, в което хората използват футуристични превозни средства, задвижвани от алтернативни и възобновяеми източници на енергия. В очите на художниците транспортът на бъдещето е високо технологичен и с модерна визия.

„Радвам се, че с тази инициатива достигнахме до ученици от различни кътчета на страната и успяхме да ги мотивираме да изразят с художествени средства своето отношение към световните енергийни проблеми и последиците от климатичната промяна. Идеите на младите таланти са дръзки, неочаквани, в тях са вложени много мисъл и усилия. Пътят пред нас е ясно очертан от новото поколение талантливи умове – интелигентна мобилност, щадяща околната среда, което съвпада и с целите на Shell България и социално отговорната инициатива Shell Eco-marathon“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Участниците в конкурса бяха разделени в две възрастови групи – ученици от 5 до 7 клас и  от 8 до 12 клас включително. Във всяка от групите журито отличи по трима победители.

Първа възрастова група – (V-VII клас):

  • I място – Никол Чакмакова от 7 клас на 126 ОУ „Петко Ю. Тодоров“ гр. София
  • II място – Мария Арабска от 6 клас на ОУ „Климент Охридски“ – гр. Хисаря
  • III място – Мария Пенкова от 5 клас на ППМГ, гр. Ловеч.

 

Втора възрастова група – (VIII-XII клас):

  • I място – Яна Стоянова от 9 клас на ЕГ „Гео Милев“ – гр. Добрич
  • II място – Ванеса Вескова от 9 клас на Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“, гр. Ловеч
  • III място – Мирослав Марков от 11 клас на ПГСАГ „Ангел Попов“ – гр. Велико Търново

Наградата за първите места е лаптоп, за вторите места – таблет, а за третите места – Shell брандирана количка Ferrari с дистанционно управление. Най-интересните визии за транспорт на бъдещото ще бъдат показани на специално организирани изложби. Журито определи и поощрителни награди. Списъкът с победителите и с поощрителните награди може да бъде намерен на уебстраницата на Shell България www.shell.bg от 1 август 2017 г.