Начало Автомобилни новини Шестколесният Covini C6W ще види бял свят

Шестколесният Covini C6W ще види бял свят

190
0

Covini C6W (съкратено от Covini 6 Wheeler, което ще рече с 6 колела) представлява италиански двуместен и двуврат суперавтомобил, чийто покрив се сваля. Автомобилът бе обмислян преди повече от 30 години от Феручо Ковини, но след това проектът бе замразен до края на 80-те години на миналия век. С развиването на нова хидро-пневматична технология за окачването Covini съумяха да създадат предния сектор с четири колела. Проектът обаче отново бе забавен поради високите разходи по развитието му.

След това през 2004 година Covini представиха първия си завършен прототип по време на автомобилното изложение в Женева и обещаха, че ще пуснат колата в производство. За съжаление, откакто автомобилът дебютира, нищо не е било виждано или чувано за Covini C6W. В края на краищата обаче според информация от чуждестранни медии автомобилът ще влезе в производство.

Предимствата от системата с шест колела според Covini са, че автомобилът е защитен, ако едно от предните колела се спука, освен това има допълнителен спирачен капацитет благодарение на четири индивидуални спирачки плюс две отзад, има по-малки шансове за аквапланинг, има повече сцепление и предлага по-комфортна возия.

Серийната версия се очаква да притежава същия 4.2-литров V8 двигател на Audi, който бе ползван и в прототипа. Окончателно мощността му ще бъде 380 к.с., а въртящият момент – 450 Нм. Въпросният въртящ момент се предава към задните колела посредством шестстепенна ръчна трансмисия. C6W притежава стоманено тръбно шаси с допълнителни подсилващи елементи и структурни компоненти от въглеродни влакна. Предните колела са 16-инчови, докато задната двойка е с 20-инчови огромни колела. Covini твърдят, че C6W тежи само 1 150 кг и може да достига скорости от 300 км/ч.