Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ще съм доволен, ако финиширам пред Мерцедес, заяви Алонсо

Ще съм доволен, ако финиширам пред Мерцедес, заяви Алонсо

48
0
Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо ще е доволен, ако се пребори с Мерцедес и финишира пред тях, заяви самият пилот на пистата в Остин. Испанецът е шести в квалификацията за Гран при на САЩ и след края на сесията сподели, че колата е работила по-добре днес в сравнение с първите тренировки.

Все още имаме грижи сутрин на студена писта, гумите не работят както трябва – не успяваме да ги загреем. Следобед нещата се подобряват. Имаше сериозен вятър и трябваше да се справяме и с него, тоест да се кара завой за завой спрямо посоката му. Това обаче не е проблемът ни този уикенд – просто нямаме достатъчно скорост – обясни Алонсо. – Сравнително доволен съм от резултата, тъй като заради грижите ни допреди квалификацията почти не се надявахме да стигнем до Q3. Това само показва колко много се променят нещата при покачване температурата на пистата с 10 градуса. За утре прогнозата е за слънце и това може да ни помогне. Би било хубаво да стигнем до подиума, но основната ми цел е да помогна на отбора да вземе втора позиция при конструкторите. Затова трябва да победим Мерцедес, за предпочитане още от старта. Имаме шанс, ако ги изпреварим тук и в Бразилия – допълни Фернандо.

Той разясни също така точно как се чувства след инцидента в Абу Даби. Пилотът призна, че известно време е имал главоболие и не е могъл да спи, но сега вече всичко е наред:

След Абу Даби бях добре, особено три-четири часа след състезанието. Най-накрая преминах антидопинговия тест – чаках четири часа. Казаха ми, че трябва да ме прегледат и тогава може би са видели някакъв проблем: може липса на известна чувствителност в левите ръка и крак. Заради това лекарите леко се разтревожиха и ме изпратиха в болницата за ядрено-магнитен резонанс или каквото там правиха. После цяла седмица имах главоболие, тъй като мисля, че имаше прищипан нерв. През нощта бе особено трудно. Полека лека всичко се нормализира, включително сензитивността. Сега нямам никакви проблеми. Вчера вечерта усетих известна болка, както и тази сутрин, когато се събудих. Вероятно ще продължи така, но в колата забравяш всичко.

Фелипе Маса остана едва 15-ти. Той ще мине с позиция напред заради наказанието на Дженсън Бътън, но никак не бе щастлив от представянето си. Бразилецът заяви, че квалификацията бе много трудна за него, както и че още от вчера не успява да управлява добре болида си.

Нещо не работи и не можем да разберем какво или защо. Не мисля, че е някакъв специфичен проблем, но имам много малко сцепление и нямах достатъчно скорост с който и да е от двата типа гуми. Странно е, защото Фернандо успя да адаптира по-добре колата и гумите, а аз идея си нямам защо не успявам да сторя същото. Изобщо не очаквах да имам подобни проблеми. Сега трябва да намерим решение за утре – каза още Маса.