Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ще се оправдае ли стратегията на Фернандо Алонсо?

Ще се оправдае ли стратегията на Фернандо Алонсо?

43
0
2013,Индия,Фернандо Алонсо

Изоставайки с 90 точки от Себастиян Фетел в класирането при пилотите и без всякакъв шанс да му се противопостави в една бърза обиколка, Фернандо Алонсо реши да заложи на различна стратегия, която да му даде преимущество в състезанието. Така испанският пилот на Ферари ще стартира от осма позиция, след като заложи на опит с медиум гумите в последната част на квалификацията.

„Ще трябва да изчакаме и да видим, как ще се държат меките гуми в началото на състезанието“, обясни Алонсо избора на стратегията си. „Ако пилотите стартиращи с тях имат проблеми и трябва да влязат рано в бокса, тогава те ще имат проблеми с трафика, а ние ще минем напред.

Ще трябва обаче да изчакаме, за да видим коя стратегия ще се окаже по-добра. Вчера карах достатъчно време с меките гуми и нямах особени проблеми. Да, бяха сравнително бавни, но успяваха да запазят ресурс за 12-14-16 обиколки. Днес сутринта успях да направя само три обиколки с тях, защото бяха в края на живота си.“

„Никой не може от сега да каже, коя стратегия ще се окаже правилна“, обясни и тим шефът Стефано Доменикали. Ферари покрива напълно съперниците от Ред Бул, където също единият пилот ще стартира с меките (Фетел – б.а.), а другия с по-твърдите гуми (Уебър). Фелипе Маса пък успя да се класира едва пети зад Уебър, въпреки че бе с меката смес.

Както и Алонсо, Доменикали изхожда от предположението, че пилотите с меките гуми ще минат рано през бокса и ще имат проблеми с трафика. Италианецът подчертава, че отборът му ще се концентрира върху спечелването на второто място при конструкторите, защо свличането в класирането зад отборите на Мерцедес и Лотус, „би било всичко друго, но не и позитивно, и ние трябва да направим всичко възможно да задържим сегашната си позиция.“