Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън ще стартира първи на Нюрбургринг

Хамилтън ще стартира първи на Нюрбургринг

42
0
2013,Люис Хамилтън,Мерцедес,Нюрбургринг

Люис Хамилтън от екипа на Мерцедес спечели квалификацията за Гран при на Германия. Така британецът ще стартира от първа позиция в утрешното състезание. Втори на 0,1 сек остана Себастиян Фетел, а трети се класира неговият съотборник Марк Уебър.

Кими Райконен и Ромен Грожан от екипа на Лотус заеха четвърта и пета позиция, докато пилотите на Ферари решиха да използват тактически приом, излизайки с гуми медиум за последните си опити. Това ще им позволи да направят по-дълга серия от обиколки след старта за разлика от съперниците им. Те се класираха седми и осми, като бяха изпреварени и от Даниел Рикиардо от екипа на Торо Росо. Тактически подходиха също така Бътън и Хюлкенберг, които не записаха време в последната час.

Условията на пистата бяха значително по-добри от вчерашния ден. При температура на въздуха от 23 градуса и асфалт, загрян до 40 градуса, пилотите разполагаха с повече сцепление. Въпреки това някои от екипите започнаха първата част от квалификацията с меките гуми (Ферари и Лотус) докато други като Мерцедес и Ред Бул заложиха на медиум сместа с идеята да запазят поне един комплект нови меки. Логично Маса, Райконен и Алонсо оглавиха класирането, докато Фетел бе едва девети, Розберг 11-и, а Уебър 13-и.

След първата част отпадналите бяха обичайните заподозрени, като 0,008 сек не стигнаха на Валтери Ботас от екипа на Уилямс да прескочи бариерата. Той остана 17-и, следван от съотборника си Пастор Малдонадо, Шарл Пик с Катерам, Жул Бианки (Маруся), Гийдо ван дер Гарде (Катерам) и Макс Чилтън (Маруся).

Подходът на отборите обаче бе еднакъв във втората част. В Мерцедес решиха да не рискуват и пилотите на екипа излязоха за първите си опити с меки гуми. Но докато Хамилтън поведе без проблеми след своята бърза обиколка, то Розберг направи грешка още на първия завой. Въпреки това той успя да се нареди втори зад съотборника си на малко под 0,2 сек. Райконен бе трети, а Алонсо четвърти. От екипа на Ред Бул изчакаха почти до края на втората сесия и едва шест минути преди тя да свърши се появиха на пистата. Използваните от тях гуми също бяха от меката смес. Фетел поведе, ставайки първият пилот слязъл под 1:30 мин, докато Уебър се нареди трети зад Хамилтън и пред Розберг. Скоро самият Хамилтън бе изместен на трета позиция от Ромен Грожан.

Пилотите на Ферари направиха второ излизане в края, като Маса успя да превземе върха, следван от Алонсо. Нико Розберг бе изненадващият губещ в тази втора част, след като постигнатото от него време явно бе смятано за достатъчно, за да продължи в последната трета част. Той не направи финален опит с идеята да спести комплект нови меки гуми за състезанието, но това се оказа грешна тактика. В крайна сметка германецът се оказа първи под чертата, завършвайки съботния ден на 11-а позиция. Пол ди Реста от отбора на Форс Индия бе 12-и, следван от Серхио Перес (Макларън), Естебан Гутиерес (Заубер), Адриян Сутил (Форс Индия) и Жан-Ерик Верн (Торо Росо).

Така в битка за спечелването на първата позиция на старта останаха пилотите на Ред Бул, Ферари и Лотус, допълнени от Люис Хамилтън (Мерцедес), Нико Хюлкенберг (Заубер), Даниел Рикиардо (Торо Росо) и Дженсън Бътън (Макларън).

Рикиардо и пилотите на Ферари бяха първите, появили се на пистата в последната част. Скоро бяха последвани и от голяма част от останалите, като единствено Хюлкенберг и Бътън останаха в бокса, което означаваше, че ще разчитат само на един опит в края на финалните десет минути.

Изненадващо пилотите на Ферари се прибраха в бокса без да запишат време за нови меки гуми, докато Люис Хамилтън поведе пред Фетел и Райконен. Уебър бе четвърти, следван от Ромен Грожан. Пилотите записали времена също минаха през бокса за нови гуми, като налягането в гумите на Уебър бе коригирано с цел да се подобри поведението на колата.

Фетел успя да подобри постижението на Хамилтън в последния си опит, но малко по-късно пилотът на Мерцедес успя да се върне отново на върха с 0,1 сек пред германския си съперник. Марк Уебър се нареди трети, след като загуби време в последния сектор. Райконен и Грожан от екипа на Лотус успяха да заемат четвърта и пета позиция, а шести остана Даниел Рикиардо. Алонсо и Маса излязоха с гуми от сместа медиум явно с поглед към стратегията за състезанието. Бразилецът все пак успя да изпревари съотборника си, докато Бътън и Хюлкенберг не записаха време в последната част.

Така утре Хамилтън ще стартира първи, следван от пилотите на Ред Бул в битка за спечелването на надпреварата в Германия.