Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ще загуби ли Уилямс още 15 мил. евро?

Ще загуби ли Уилямс още 15 мил. евро?

87
0

След като трима големи спонсори напуснаха Уилямс след края на 2008 г. сега на път е това да стане с още един.
След като Баугур, Леново и Петробрас не подновиха договорите си с Уилямс в бюджета на отбора се отвори дупка от около 35 мил. евро. Сега отборът е заплашен и от оттеглянето на главният си спонсор Royal Bank of Scotland (RBS), като банката явно има намерение да съкрати ангажимента си към Формула 1 заради световната финансова криза.
Шотландската кралска банка записа загуби за около 30 милиарда евро през 2008 г. Това принуди британското правителство, което има участие от 57,9% в банката да действа. Шефът Стивън Хистър обяви, че се предвижда между 10 и 20% намаляване на разходите, като един от големите разходи на банката е и участието във Формула 1.
Според говорител на банката в скоро време предстои преструкториране на активите, давани за спонсорство. Така бюджета на Уилямс може отново да бъде сериозно разклатен, ако 15 мил. евро давани от банката годишно бъдат съкратени. За последно бюджета на отбора бе подпомогнат лично от Бърни Еклестън, който изплати предсрочно парите полагащи се на Уилямс за участието и спечелените точки в шампионата през 2008 г.
Въпреки тази помощ обаче явно съществуват и противоречия между Еклестън и Уилямс отнасящи се до построяването на тематичния Формула 1 парк в Дубай. Първоначалната идея на Еклестън е пред парка, който предстои да бъде отворен през 2010 г., е да има болиди на всички отбори в шампионата. Уилямс от своя страна не желае да предостави актуален болид на тима или поне не без заплащане.
“Причината, да не сме предоставили все още наша кола за изложбата определено е финансова”, обясни Адам Пар, търговският директор на Уилямс при представянето на колата за 2009 г. Аргументът за това е следния: “За разлика от много от останалите тимове, ние не сме във Формула 1, за да правим реклама на колите си и няма как ние да спечелим от тази реклама с излагането на болида ни.”
Така само срещу “подобаваща такса” от Уилямс са готови да предоставят свои болид. Еклестън обаче не е съгласен с подобни аргументи: “Те явно са глупави щом не искат да дадат колата си. Те ще си получат парите по друг начин. Необходимо е само да отидат при спонсорите си и да им кажат, че изложението в Дубай ще им донесе допълнителна популярност, която трябва да се заплати.”
А може би Уилямс иска точно това: пари и от спонсорите и от Еклестън…