Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер: Монца е туптящото състезателно сърце на Италия

Шумахер: Монца е туптящото състезателно сърце на Италия

65
0
Михаел Шумахер

Михаел Шумахер се чувства много особено на Монца след завръщането си във Формула 1 през 2010 г. с Мерцедес. Седемкратният световен шампион приключи първата част от кариерата си във Ферари и има пет победи пред тифозите – рекорд за успехи на трасето, а и всичките са със Скудерията (през 1996, 1998, 2000, 2003 и 2006 г.). С настоящия си екип пилотът не се радва на чак такъв успех, като най-добрият му резултат е третото място във Валенсия от този сезон. През 2011 г. той бе пети в Италия.

Мислейки за Монца, виждам всичко през червен воал – призна 43-годишният Шумахер. – Това място е туптящото състезателно сърце на Италия, всеки и всичко там живее и диша с Ферари, а аз неизменно се сещам за добрите времена, които изкарах с отбора на пистата. Особено щастлив съм, че след всички тези години тифозите все още ме приветстват и бих искал да им благодаря за това. Сега се състезавам в сребърните цветове на Мерцедес и се надявам на добра битка срещу достойните ни съперници. Определено ни се иска да сложим хубав финал на европейската част от сезона – допълни той.

Монца е най-високоскоростната писта в календара и Мерцедес ще опитат да настроят максимално добре автомобилите си за нея. 6 от последните 10 старта там са били спечелени от полпозишън, както и 7 от изминалите през 2012 г. 12 надпревари. В миналогодишната Гран при на Италия пък изпреварванията с DRS бяха повече от стандартните маневри – 18 спрямо 15.

– Монца е писта, която изисква точно определени характеристики от техниката – висока скорост на правите и ниски нива на аеропритискане. Болидите преминават границата от 300 км/ч в четири отделни места по трасето. Нужна е и стабилност при спиране в шиканите и завоите, както и добро поведение при излизане от кривите – сподели моторспорт вицепрезидентът на Мерцедес Норберт Хауг.