Начало Избрани Шварцман се подготвя за F1 дебюта си с тест на Муджело

Шварцман се подготвя за F1 дебюта си с тест на Муджело

1374
0
Робърт Шварцман
Робърт Шварцман, снимка Ферари

Робърт Шварцман тества Ферари SF90 на пистата Муджело. Той направи общо 130 обиколки на живописната писта в Тоскана, която бе домакин на кръг от F1 през 2020 г.

Руският пилот притежава израелски лиценз. Това му дава възможност да участва в деня на пистата като част от програмата си за развитие в академията за пилоти на Ферари. Тестът бе и част от подготовката му за предстоящо участие в тренировки с настоящия болид на Скудерията. Все още не е определен уикендът, в който Шварцман ще направи своя дебют в F1.

22-годишният състезател експериментира с настройки на SF-90. Използва различни нива на гориво и проведе както квалификационни, така и състезателни симулации.

Сесията на Муджело позволи на Шварцман да работи в реална среда с екипа на Скудерията. По принцип той редовно работи в симулатора на Ферари.

„Денят беше много полезен за Роберт, тъй като той трябва да кара в поне две свободни тренировки по време на състезанията от световния шампионат на F1 този сезон. Така ще спазим правилника на ФИА„, се казва в съобщение на Ферари.

Това беше ценно обучение както за него, така и екипа ни. Екипът се състоеше от много опитни механици и инженери, работещи заедно с младежи, които се обучават в базата ни и в момента имат ограничен опит на писта.“

В момента Шварцман работи само с Ферари и е тест и развоен пилот на Скудерията. Той изкара два сезона във Формула 2 с отбора на Према. През 2020 г. бе четвърти в шампионата, а миналата година се класила втори. Има общо 6 победи за периода си с в F2. Дебютът му с F1 болид трябваше да се състои в Абу Даби през сезон 2020, но не се случи. Впоследствие младежът участва в теста след финалната надпревара за състезателната година с Хаас и Ферари.