Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Silly season ’24: Перес на ръба да бъде изгонен, Сайнц с 33,3%...

Silly season ’24: Перес на ръба да бъде изгонен, Сайнц с 33,3% шанс за Мерцедес, Уилямс се фокусира върху Ботас

5041
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес може да бъде изгонен от Ред Бул ако не подобри значително представянето си в много кратък срок. Според няколко източника бъдещето му изобщо не е сигурно, въпреки че мексиканският пилот има договор. Твърди се, че той има клауза за представяне и резултати, която може да доведе до скоропостижното му освобождаване от тима.

Кристиан Хорнер неколкократно посочваше, че в Ред Бул се надявали наличието на контракт да помогне на Перес да се стабилизира, тъй като премахва несигурността за бъдещето му

В първите 6 надпревари от сезон 2024 мексиканският пилот имаше 4 подиума, едно четвърто и едно пето място. В следващите пет старта два пъти не завърши, а най-доброто му класиране е седмата позиция в Австрия. Представянето му в квалификациите е също толкова зле. Често се повтаря, че докато Ферари, Макларън и Мерцедес се борят с по двама пилоти, то в Ред Бул са принудени да го правят само с един.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Checo Pérez (@schecoperez)

В падока на Силвърстоун се говори също така, че натискът от страна самия тим на Ред Бул се усилва. За първи кандидат за мястото на Перес пък е сочен… Даниел Рикиардо. До вчера по обяд предположенията бяха, че австралиецът може да не изкара целия сезон във Виза РБ. Защо от Ред Бул биха сложили за съотборник на Макс Верстапен пилот, който не върви особено добре в шампионата, понастоящем не е ясно. На екипа му е необходима добра скорост и от втория пилот, за да си увеличи стратегическите опции на писта.

Силните резултати пък са задължително условие ако иска да се бори за конструкторската титла. В 11-те надпревари до момента Рикиардо има две отпадания и две класирания в точките. Съотборникът му Юки Цунода 7 пъти се класира пред него в състезания, 4 пъти е в топ 10. Между другото, при появата на слуха, че австралиецът е първи вариант за заместник на Перес, отново бе зададен въпросът какво още трябва да направи Цунода, за да заслужи да получи шанс в Ред Бул. И двамата пилоти на Виза РБ имаха една инструкция в началото на сезона: да победят съотборника си. Ако това е основата за избора, защо тимът от Милтън Кийнс би се спрял на този пилот, който се представя по-лошо? Сега в Ред Бул щели да чакат да видят представянето на Рикиардо на Силвърстоун, Хунгароринг и Спа-Франкоршамп.

Според Хелмут Марко поне част от въпросите с пилотите ще се изяснят до лятната пауза

Той каза в навечерието на уикенда на Силвърстоун, че ще намерят позиция за догодина и на Лиам Лоусън. Ако Рикиардо отиде в Ред Бул, новозеландецът ще може да заеме втория кокпит на отбора от Фаенца.

Другото развитие на пазара на пилоти, за което се говори, е, че Тото Волф отново включи Карлос Сайнц във възможностите за Мерцедес. След като се изказа особено ласкаво за него в интервю за испански вестник, шефът на Мерцедес в F1 наля още масло в огъня на Силвърстоун. На английската писта той заяви пред Скай Италия, че шансовете за втория кокпит в тима от Бракли са разпределени така:

„Сайнц – 33,3%. [Андреа Кими] Антонели – 33,3%. [Макс] Верстапен – 33,3%.“

Според информация на немското издание Ауто Мотор унд Шпорт Сайнц се е върнал сред възможните варианти за Мерцедес, тъй като шансът Верстапен да отиде там е минимален. Същевременно Антонели има затруднения във Формула 2 и дори Волф започва да мисли, че ще е прекалено рано да го вкара във Формула 1 догодина. Дори да предпочете мястото в Мерцедес обаче, Сайнц едва ли би получил дългосрочен договор, какъвто иска.

Самият Сайнц оставил още един поставен от Уилямс краен срок да изтече без да даде отговор на отбора от Гроув. На Силвърстоун вече се твърди, че Джеймс Ваулс няма да го чака повече и сега приоритет за ръководения от него отбор е Валтери Ботас

Финландецът търси дългосрочен проект и води няколко пъти разговори с шефа на Уилямс. Ваулс бе попитан вчера на Силвърстоун дали има план Б ако шансът да вземе Сайнц не се осъществи и той бе категоричен, че има дори повече опции.

Тото Волф пък потвърди вчера, че е имало разговор за възможността Алпин да използва от 2026 г. задвижващи системи Мерцедес. Той уточни, че е била само „проучваща дискусия, размяна на мнения“. От Мерцедес били отворени за възможността, която Флавио Бриаторе представи на Сайнц като „подсладител“ на офертата за испанския пилот.

Самият Сайнц бе категоричен, че няма да говори повече за бъдещето си и ще го стори, когато има окончателно решение. Докато го вземе обаче, може да не са му останали много – или дори никакви – опции.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carlos Sainz (@carlossainz55)