Начало Други Симеон Иванов поднесе сензация във Formula Renault

Симеон Иванов поднесе сензация във Formula Renault

462
0

През последния уикенд Симеон Иванов записа своето име на третото място в свободните тестове преди началото на сезона на пистата Валелунга. След първия тест на 20 февруари на същата писта българският състезател се класира на втора позиция, като малка разлика го делеше от намиращия се на първо място австралийски пилот Даниел Рикардо, който е с години опит в автомобилните серии. Италианските медии определиха представянето на Симеон като неочаквано и сензационно, но всеки очакваше втория за годината тест, за да прецени доколко нашият пилот може да бъде бърз, но и постоянен. След резултатите в него спортните журналисти в Италия получиха сериозно основание да сочат българския пилот като един от обещаващите през този сезон, с който ще трябва да се съобразяват много от опитните пилоти в шампионата.
Целите, които Симеон си поставя за тази година са да натрупа максимално много опит с болид от този ранг, да опознае пистите и да се класира между първите 10 пилота в края на годината, което ще е сериозен успех, съдейки по класиранията от първите години на участие на големи звезди в автомобилния спорт и имайки предвид броя участници в шампионата и това, че 30 от тях са със сериозен опит зад гърба си. През 2008г. Симеон планира освен във Formula Renault 2.0 Italy, където си поставя за цел призови места, да участва и в Formula Renault 2.0 Euroseries.С тези стъпки, той подготвя влизането си в по-високите серии Formula Renault 3.5 World Series, където при постигането на един добър резултат, пътят на пилотите към Formula 1 е отворен.
В последните години Formula Renault 2.0 се оказва сред най-успешните състезателни серии в изграждането на млади таланти. Пилоти като Кими Райконен, Фелипе Маса и Роберт Кубица са започнали кариерата си именно там, което обяснява и броя на пилотите записани за участие през сезон 2007г. Сред 40-те пилоти на стартовата решетка, заедно с пилоти от програмите за млади таланти на Ред Бул и Тойота, ще се нареди и българинът Симеон Иванов.
Симеон е роден през 1988г. в град Варна. Ученик е в 12 клас на 133 СОУ „Ал. Пушкин” в София. Започва своята кариера в картинга едва през 2003г. Месеци след първите си състезания в сезон 2004г. той завоюва „Югоизточно Европейската” титла и бе избран за „Пилот на годината”.
Повече от категоричен бе и през 2005г., в която не напуска най-високото място на призовата стълбичка дори за едно състезание, ставайки шампион на България и Югоизточна Европа и отново „Пилот на годината”.
През 2006г. бе в призовите 6 места на най-силното състезание в Германия и финалист на смятаното за най-престижно в света зимно състезание в Лонато – Италия. В същата година участва само в италианския шампионат, като след натрупания опит в края на годината, решава да насочи силите си към Formula Renault 2.0.