Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Скандалът и процесът срещу Грибковски могат да доведат до оттеглянето на Мерцедес

Скандалът и процесът срещу Грибковски могат да доведат до оттеглянето на Мерцедес

21
0
Мерцедес

Скандалът около бившия банкер Герхард Грибковски и взетите от него пари покрай продажбата на акции от Формула 1 на CVC Кепитъл Партнърс през 2006 г. могат да се окажат фатални за участието на Мерцедес в спорта. От базата на екипа в Бракли наблюдават особено внимателно развитието на процеса в Германия, твърди бизнес изданието Ханделсблат.

Според публикацията във вестника аферата и особено участието на управляващия търговските права на спорта Бърни Екълстоун биха могли да имат сериозни последствия, когато Мерцедес решават дали да останат в F1. Твърди се, че решение ще бъде взето по-късно тази година от акционерите на компанията.

Висши кадри на Даймлер били много притеснени от процеса и ако се докаже корупция, то участието на Мерцедес ще бъде прекратено заради политиката на марката в това отношение.

В концерна не се толерират неморални или корупционни практики – нито от служителите, нито от партньорите. При това положение ако в Мюнхен докажат, че платените от Екълстоун на Грибковски пари са подкуп, то действията на англичанина попадат директно под тези постановления на Даймлер за поведение.

Говорител на Мерцедес заяви пред Билд, че в момента се чака изясняване позицията на властите по въпроса.