Начало Любопитно Škoda Enyaq RS iV постави два рекорда на Гинес със 7,35 км...

Škoda Enyaq RS iV постави два рекорда на Гинес със 7,35 км непрекъснат дрифт на лед

373
0

Škoda постави два световни рекорда за дрифт на лед с Enyaq RS iV SUV. Изцяло електрическият спортен модел на марката успя да измине 7,351 км непрекъснат леден дрифт за 15 минути и 58 секунди. Зад волана му бе автомобилният журналист Ричард Мийдън (Richard Meaden) на кръгло трасе върху замръзналото езеро Stortjärnen, Швеция. С това постижение той взе титлите за два от рекордите на Гинес – „Най-дълъг непрекъснат дрифт на автомобил върху лед“ и „Най-дълъг непрекъснат дрифт на електромобил върху лед“ в началото на 2023 г.

Enyaq RS iV SUV направи 39 дрифт обиколки на 188,5-метровото замразено зимно трасе с максимална скорост от 48,69 км/. Оборудван е допълнително с висок клас гуми с 5-милиметрови шипове за по-добро сцепление с 40-сантиметровата ледена повърхност. Електромобилът, използван за постигане на рекорда, е стандартен сериен модел, който се предлага и в България – в шоурумите на официалния вносител на марката.

Škoda Enyaq RS iV постави два рекорда на Гинес

„Изключително горд съм да бъда част от екип, който чупи рекорди отново след 12 години. Кой би си помислил, че ще бъдем тук и ще караме електрическа кола върху лед? Това показва колко много се променя автомобилният свят и колко вълнуващ е той.“

Така коментира триумфа си Ричард Мийдън. През 2011 г. британецът отбелязва рекорд за скорост със Škoda Octavia RS на солните полета Боневил в САЩ. А с този от 2023 г. надминава предишния дрифт рекорд от 6,23 км, поставен в Китай през 2022 г.

Enyaq RS iV разполага със спортно окачване и е втората изцяло електрическа Škoda след Enyaq Coupé RS iV, която предлага 300 к.с. и прави ускорение от 0 до 100 км/ч само за 6,5 секунди. Двигателят се задвижва от  82 kWh батерия, която се зарежда бързо – 80% за 36 минути при мощност на зареждане на постоянен ток от 135 kW. Електромобилът е подходящ за пътуване на дълги разстояния с пробег от 500 км с едно зареждане. Въпреки върховата си ефективност този модел притежава и отлични екологични показатели, благодарение на нулевите си локални емисии.