Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 След протест на Хаас Алонсо наказан с 30 секунди, Алпин обжалва, Перес...

След протест на Хаас Алонсо наказан с 30 секунди, Алпин обжалва, Перес без санкция

4205
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Алпин

Тимът на Хаас подаде два протеста – срещу Ред Бул и Алпин – заради това, че техни пилоти не са получили предупреждение при движение по време на Гран при на САЩ с повредени автомобили. Стюардите на надпреварата на пистата Circuit of the Americas приеха и разгледаха възражението на екипа. Серхио Перес бе с повредено предно крило в началото на надпреварата след сбутване с Валтери Ботас малко след старта. Фернандо Алонсо пък претърпя катастрофа след удар в Ланс Строл. Известно време след това едно от огледалата му се откъсна и излетя.

Причината за това Хаас да подаде протеста бе, че на Кевин Магнусен три пъти този сезон бе показван предупредителен флаг, тъй като според рейс контрола колата му бе опасна заради подобни повреди.

„От други коли падаха разни парчета и никой не обърна внимание на това“, заяви Гюнтер Щайнер след финала на COTA

Стюардите на Гран при на САЩ разгледаха протеста на Хаас и дадоха 30 секунди наказание на Алонсо. Това го прати от седми в класирането на 15-то място. Тийм мениджърът на американския тим Питър Крола посочил по време на изслушването, че на два пъти са сезирали рейс контрола за почти висящото дясно огледало на колата на испанеца. Получили съобщение, че въпросът се разглежда. Алан Перман от Алпин посочил, че съществува прецедент, тъй като време на надпреварата в Япония през 2019 г. Люис Хамилтън и Шарл Льоклер са били с подобен проблем.

Техническият делегат на ФИА Джо Бауер се е съгласил, че състоянието на колата на Алонсо не е било безопасно. Той е посочил, че огледалото е можело да причини контузия на друг пилот, както и че е било опасно болидът да продължи да бъде управляван без него

Гледната му точка е била подкрепена от шефа на ФИА, отговарящ за едноместни състезателни болиди, Николас Томбазис. Решението на стюардите гласи, че тимът на Алпин е трябвало да се погрижи за това. Цитираният прецедент от Сузука през 2019 г. не е бил приет. Съответно на Алонсо е наложена stop-and-go санкция, която след финала се трансформира в 30 секунди.

Стюардите на Гран при на САЩ са изразили и тревога, че Алонсо не е получил предупреждение като Магнусен по-рано този сезон. Що се отнася до протеста срещу Перес, то от Ред Бул доказали, че падналата страница от предното му крило не е направила болида на Перес опасен.

От Алпин решиха да обжалват решението на стюардите

Според френския тим протестът на Хаас е подаден неправилно. Подобни възражения трябва да постъпят в рамките на 30 минути след публикуване на предварителното класиране от състезание. От Хаас са го сторили по-късно с обяснението, че не е било възможно да спазят срока. Стюардите се съгласиха с тяхното виждане и допуснаха възраженията за разглежда. Алпин обаче ще оспори валидността им.