Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Слухове пращат Розберг на мястото на Маса за 2012 г.

Слухове пращат Розберг на мястото на Маса за 2012 г.

31
0
Норберт Хауг,Рос Браун

След тежкия си инцидент по време на квалификацията в Унгария през 2009 г. Фелипе Маса вече не изглежда в предишната си форма. Балансът му срещу Фернандо Алонсо е повече от смущаващ. С един и същи болид испанецът постигна шест победи срещу нула за бразилеца. Точките са почти двойно повече в полза на Алонсо – 479:242, подиумите 5:19, квалификациите помежду им 8:28. Всички тези цифри показват, че разликата между двамата е огромна. И това едва ли е убегнало от погледите на ръководителите на отбора.

Действително Маса има договор и за 2012 г., а Лука ди Монтеземоло многократно подчертава в миналото, че смята този договор да бъде изпълнен. Но според последните слухове, това едва ли ще се случи.

„Фелипе се намира под огромно напрежение, както на пистата, така и в отбора си“, изрази мнение Мартин Уитмарш.

Подобно е и мнението на Еди Джордан.

„Маса трябва да внимава за мястото си, защото за него дебнат много млади таланти. Той има договор за следващата година, но според мен, мястото му във Ферари въобще не е гарантирано. Във Формула 1 въобще нищо не е сигурно. Той повреди колата си в квалификацията и после повтори абсолютно същата грешка и в състезанието“, изказа вижданията си бившият собственик на екип в Гран при.

Особено неприятно за Маса, бе факта, че през последния уикенд той изглеждаше на нивото на Алонсо, нещо, което много рядко се случва през този сезон. Двете еднакви грешки обаче бяха особено дразнещи, а като прибавим към тях и удара с Хамилтън, картината за бразилеца определено се влоши.

Според слуховете, от Ферари вече се оглеждат за негов наследник. Един от желаните пилоти за италианците, Дженсън Бътън, подписа нов дългосрочен договор с Макларън. Сега на преден план излизал Нико Розберг. Смяташе се, че неговият договор е три годишен, както и този на Шумахер. Според някои вътрешни източници, това не е така и от Мерцедес още не са потвърдили официално своята двойка пилоти за 2012 г.

„Пазарът е отворен“, заяви наскоро спортният директор на Мерцедес, Норберт Хауг. „Има доста пилоти, които се оглеждат за място при нас. Но Нико иска да върви напред с нас, ние със сигурност искаме да разчитаме на един млад и талантлив пилот като него.

„Нико вярва на хората, които работят за Мерцедес“, потвърждава и Рос Браун. „Ние също вярваме на Нико и според нас успехите са само въпрос на време.“

„Като цяло: всеки пилот иска да избегне да е в неправилния отбор в неправилното време. Защото всеки тим има спадове. И има доста пилоти, които са притежавали качества, но не са постигнали нищо поради тази причина“, допълва Хауг.

Ако слуховете се потвърдят, за което в момента няма нищо ясно, тогава единият кокпит на Мерцедес ще се окаже празен. Това може да е много добра новина за Адриян Сутил, който отдавна е в полезрението на Хауг. Възможно е също така да бъде привлечен и новака на годината, Пол ди Реста, който спечели титлата в DTM именно с кола на Мерцедес.