Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заради мерките за сигурност смяна на двигател ще отнема два пъти повече...

Заради мерките за сигурност смяна на двигател ще отнема два пъти повече време

1019
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Рейсинг Пойнт

Заради мерките за сигурност и дистанциране вследствие на пандемията от коронавируса всички операции в боксовете на екипите от Формула 1 ще отнемат много повече време. Това обясни техническият директор на Рейсинг Пойнт Андрю Грийн след филмовия ден на екипа вчера на Силвърстоун. По време на изпитанията една от основните дейности бе запознаването и свикването с изискваните от ФИА и здравните власти процедури. Според Грийн смяната на двигател ще отнема например два пъти повече време. Това ще има сериозно значение при провеждането на уикендите и ще направи ефективността и надеждността още по-важни.

Андрю Грийн
Андрю Грийн; снимка: Рейсинг Пойнт

„Много ще е различно и ще бъде истинско предизвикателство“, заяви Грийн

„Не е само спазването на разстоянието между работещите върху автомобила хора, а и средствата за лична защита, които трябва да носят. Тези неща на практика променят времето, необходимо за извършване на работа по колата. Определени задачи сега ще отнемат много повече време и трябва да управляваме процесите. Имаме лимитирано време за работа по болида, когато сме в състезателни условия и определено място. Затова сега трябва да разгледаме колко време отнема да сменяме и модифицираме части и да изчислим всичко. Необходимо е да сме сигурни, че дейността ни не нарушава разпоредбите и комендантския час. Това бе голяма част от програмата, която се постарахме да изпълним вчера.“

Навлизайки по-конкретно в детайлите, Грийн обясни причините за по-бавните процедури.

„Ще трябва да се научим да сме по-бързи във всичко, защото подозирам, че смяната на двигателя сега ще отнеме два пъти повече, отколкото преди. Само на определени членове на екипа ще е разрешено да работят по колата. Затова трябва добре да преценим дали да сменяме задвижващата система“, продължи инженерът. „Трябва да сме наистина внимателни и да се съсредоточаваме върху важната част от уикенда. Необходимо е колата да е направена точно и стабилно, така че да не се налага да влизаме и да се трудим по неща, които обикновено можем да променим. Надеждността ще е ключов фактор за безпроблемно поддържане на нещата.

Според Грийн пилотите ще бъдат дори по-предпазливи от обичайното, за да избягват злополуки

„Имаме двама пилоти, които трябва да знаят, че ако излетят от пистата в тренировките и нанесат доста щети, това може да отнеме много по-дълго време за ремонт. Мисля, че те ще са наясно с това.“

Според Грийн фактът, че тимът избра филмов ден на Силвърстоун не е недостатък, защото така или иначе времето е било ограничено. Важно е било да се проверят елементите и най-вече всички нови процедури, за да е наясно екипът с всичко, което предстои.