Начало Избрани Верстапен спечели квалификацията в Канада

Верстапен спечели квалификацията в Канада

9037
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Венелин Николов

Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Канада в F1. Пилотът на Ред Бул записа най-бързата обиколка за 1:21.399 мин. До него на първа редица ще потегли Фернандо Алонсо (Алпин). Трети и четвърти останаха Карлос Сайнц (Ферари) и Люис Хамилтън (Мерцедес).

Температурата на въздуха в квалификацията на Жил Вилньов бе 12 градуса, а тази на асфалта. Както и в третата тренировка, времето бе дъждовно, студено и корено различно в сравнение с петъчния ден.

Веднага слез изгасването на червения светофар в бокса всички болиди излязоха на наводнената писта край Монреал. Начело на колоната бяха пилотите на Алфа Ромео. Съвсем очаквано се използваха гумите на Пирели за изключително мокър асфалт.

Джордж Ръсел зададе темпото с време за 1:36.688 мин. Пилотът на Мерцедес веднага бе изместен от Верстапен. Световният шампион завъртя бърз тур за 1:35.830 мин.

Тежките атмосферни условия позволяха постоянни подобрявания на резултатите. След преполовяването на Q1, Магнусен излезе начело, но веднага бе изместен от Ботас, Хамилтън, Ръсел и Верстапен. Льоклер също бе на пистата, но записваше символични обиколки. Състезателят на Ферари ще потегли от последна редица заради смяна на двигател. До него ще бъде Юки Цунода. Сайнц отново излезе начело около 5 минути преди финала на първия сегмент от квалификацията в Канада.

В последните секунди на пистата бяха развети жълти флагове заради Сайнц, който излезе от пистата. За щастие испанеца нямаше никакви поражения по своя автомобил.

След всички размествания, от Q1 отпаднаха Гасли, Фетел, Строл, Латифи и Цунода.

В Q2 всички състезатели веднага напуснаха своите гаражи, като част от тях заложиха на гуми интермедия.

Албон допусна грешка на шести завой, а Хамилтън заяви по радиото, че скоро ще дойде времето за слагане на интермедии.

Не такъв беше късмета на Серхио Перес. Пилотът на Ред Бул реши да кара с интермедии, но се удари в бариерите на трети завой и предизвика спиране на сесията. До този момент в зоната на изпадащите се намираха Жу, Магнусен, Рикиардо, Норис и Льоклер. Състезателят на Ферари приключи участието си в квалификацията за Голямата на Канада и нямаше да прави бърза обиколка.

След рестарта на втората част от квалификацията всички се върнаха на трасето край Монреал с гуми на Пирели за средно мокър асфалт.

Верстапен подобри постижението на Алонсо и отново се озова на първа позиция. Зад него се класираха Ръсел и Сайнц. Алонсо все още се задържаше на четвъртата позиция. До края на Q2 испанецът отново излезе начело и размести подреждането. В крайна сметка сред отпадналите се оказаха Ботас, Албон, Перес, Норис и Льоклер.

Както предишните два сегмента от квалификацията в Канада, всички веднага излязоха на пистата след светването на зелен светофар. Верстапен отново зададе темпото с време 1:22.701 мин. Пилотът на Ред Бул имаше аванс с повече от секунда пред Сайнц, Алонсо, Шумахер Ръсел и Хамилтън.

В последните минути на сесията пилотите сложиха нов комплект интермедии с изключение на Ръсел. Британецът реши да рискува и се появи на трасето със сликове. Магнусен излезе на трето място, а Верстапен също подобри своето постижение. Изглежда рискът на Ръсел не проработи, тъй като той се завъртя на втори завой.

В последните опити на състезателите Верстапен остана на първо място, следван от Алонсо. Сайнц допусна грешка и остана трети. Хамилтън даде четвърто време, следван от Магнусен, Шумахер, Окон, Ръсел, Рикиардо и Жу.