Начало Други Специално внимание към спортните прототипи в Гудууд

Специално внимание към спортните прототипи в Гудууд

96
0
Ягуар

Тазгодишният фестивал на скоростта в Гудууд ще отбележи две ключови годишнини – 40 години от един от най-интересните сезони в историята на надпреварите за спортни автомобили и идването на ерата на група С отпреди три десетилетия.

1972 г. е изключителна година в историята на спортните коли. В Америка шампионатът Кан-Ам е в апогея си и се водят епични битки между Макларън, Порше, Шедоу и Лола. В Европа промяна в правилата води до невероятна борба между Ферари, Матра и Алфа Ромео. Приличащи си на външен вид, автомобилите всъщност са крайно различни като конструкторка философия. Между надпреварите на Стария континент и отвъд Океана също имаше големи разлики – техническо съвършенство срещу чиста мощ.

На фестивала на скоростта през 2012 г. (който ще се проведе в периода 28 юни – 1 юли) ще има специален клас, в който ще се съберат представители на онази епоха. Зрителите ще имат шанса да видят някои от най-уникалните спортни прототипи на всички времена, при това в действие.

Десетилетие по-късно – през 1982 г. – е създадена така наречената група С. Тя се превръща в една от най-оспорваните категории в автомобилния спорт с безпрецедентен брой заводски екипи. В Гудууд ще има модели на Порше, Ягуар, Мерцедес, Тойота, Никан, Астън Мартин, Ланча и Пежо. Много от тях ще се състезават в надбягването по прочутия хълм в опит да го изкачат за най-кратко време.