Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Алонсо Макларън са лъгали стюардите и преди

Според Алонсо Макларън са лъгали стюардите и преди

63
0

Според Фернандо Алонсо некоректното обяснение на Макларън за случката между Хамилтън и Трули в Гран при на Австралия не е първият случай, когато отборът не е бил честен със стюардите на ФИА.

С изказването си испанецът визираше случката по време на уикенда в Унгария през 2007 г., когато бе пилот на Сребърните стрели. Тогава в началото на третия сегмент от квалификацията Хамилтън не пусна Алонсо пред себе си, за да може испанецът да започне да върти обиколки за изразходване на излишното гориво. По тази причина в края на сесията Фернандо се оказа преди Люис в пита. И докато все още испанецът бе в бокса, пристигна и съотборникът му, който бе принуден да чака за смяна на гуми. Същевременно екипът приключи с подготовката на болида на Алонсо, но го задържа допълнително в бокса без видима причина, а по-късно бе обяснено, че целта е била да се осигури чиста писта пред испанеца за предстоящата му бърза обиколка. Заради забавянето обаче Хамилтън не можа да излезе на време на трасето и не направи последната си бърза обиколка, а Алонсо спечели полпозишъна. След квалификацията двамата пилоти на Макларън бяха извикани от стюардите за обяснение. В крайна сметка Алонсо бе наказан без реално да е виновен за нещо, а Люис взе пола.

Сега, по повод на дисквалификацията на Хамилтън и Макларън от Гран при на Австралия, Алонсо си спомни уикендът в Унгария през 2007 г. и заяви, че и тогава екипът не е бил честен със стюардите.

„Това ми напомня за 2007 г. – започна испанецът. Това не е първият път, когато те отиват на разговор със стюардите. Не е и първият път, когато ги лъжат, но рано или късно трябваше да бъдат наказани. Разбира се, тогава аз загубих шампионата с точка и в Унгария ми изиграха лош номер.

Прочетох за случая (относно Гран при на Австралия – б. р.) в четвъртък в хотела, защото бях там цял ден. Включих компютъра и прочетох. Всеки път има действия, предприемани срещу дадени отбори, но това не те интересува много. В този случай това не променя ситуацията за мен, така че не ме засяга.“