Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Алонсо титлата е била загубена през юли

Според Алонсо титлата е била загубена през юли

47
0
2013,Ферари,Фернандо Алонсо,Япония

Според Фернандо Алонсо титлата в шампионата при пилотите е била загубена през юли, а не сега през есента, когато Себастиян Фетел показа невероятна форма. Испанецът продължава да има теоретични шансове, но след спечелените пет поредни състезания германският му опонент ще триумфира вероятно още в Индия със своята четвърта поредна титла.

Според Алонсо, надеждите на екипа на Ферари са били попарени около Гран при на Великобритания, когато мащабния пакет от подобрения обаче не се оказал очакваната крачка напред. Нещата за Ферари се влошиха и след като Пирели върнаха конструкцията на гумите от 2012 г. след проблемите на Силвърстоун.

„Смятам, че проблемите са в нашето развитие през сезона“, заявява пилотът на Ферари. „Не успяхме да се адаптираме и към гумите и не направихме планираната крачка напред. На хартия през юли пристигахме за състезателните уикенди с подобрения, но тези подобрения не се виждаха на пистата. Това забави скоростта ни на развитие. Промяната на Пирели допълнително утежни нещата. Видя се, че някои отбори загубиха много от това, а други спечелиха много.

Но те (Пирели) трябваше да направят промени заради гръмналите гуми на Силвърстоун. Така че решението им не бе взето, за да се помогне на един или друг тим. Промяната бе необходима, за да продължи шампионата по-сигурно. Така че ние нищо не можехме да направим.“

В Япония Алонсо за пореден път направи слабо представяне в квалификацията, а в състезанието успя да се добере до четвъртото място. Той признава, че е било трудно да се справи по-добре на Сузука, но най-голямата радост е дошла увеличаването на преднината спрямо конкурентите от Мерцедес в шампионата при конструкторите.

„Ако трябва да съм честен, смятам, че постигнахме максимума. Дори да бяхме стартирали от първа позиция не смятам, че първите три коли щяха да са различни, защото те просто бяха най-бързи през целия уикенд.

По отношение на точките бе добро състезание, особено след като Мерцедес имаха проблеми първо с Хамилтън, а после с Нико. Така ситуацията ни в шампионата при конструкторите се подобри. Имаме четири състезания да защитим тази преднина. Сега имаме само 10 точки пред тях. Това не е достатъчно и трябва да се подобрим до Индия.“