Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Мозли бъдещето на Ф1 не изглежда розово

Според Мозли бъдещето на Ф1 не изглежда розово

56
0
Макс Мозли

Бившият президент на ФИА – Макс Мозли, даде интервю за немския вестник Welt, в което се изказа доста песимистично за това, което чака Формула 1 в следващите години.

70-годишният британец смята, че 20-те състезания, които предстоят догодина, могат да разводнят сезона и да повлияят негативно на спорта като цяло, както и че проблемът с разходите все още е на дневен ред.

„За мен лично, състезанията са твърде много. Мисля, че това са прекалено много неделни следобеди, които очакваме хората да посветят на Ф1. В един момент просто ще започне да става отегчително.

А после ако започнеш да пропускаш по някое състезание, това бързо може да се превърне в навик и да повлияе лавинообразно на ТВ рейтингите.

През януари 2008-ма аз предупредих и че без намаление на разходите няма само малките тимове да имат проблеми. И резултатите не закъсняха – Хонда, БМВ, Тойота и Рено си тръгнаха, защото бюджетите бяха извън контрол.

Това продължава да е така и ме притеснява.  Все още има риск от криза в близко бъдеще. В момента празнуваме един страхотен сезон, но бъдещето изглежда мрачно.

 За 2011-та ще ти трябват 100 милиона долара – 30-40 от Бърни Екълстоун, може би 20-25 от спонсори или от пилотите. Бих казал, че 6 тима се чудят откъде да дойде останалото. Много е възможно да загубим два или три отбора“, смята Мозли.