Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Палмър слабата форма на Ботас е попречила на Хамилтън да спечели...

Според Палмър слабата форма на Ботас е попречила на Хамилтън да спечели титлата

2578
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Мерцедес

Бившият пилот от F1 Джолион Палмър смята, че Валтери Ботас е бил ключов фактор за загубата на титлата на Хамилтън. Люис загуби борбата за титлата от Макс Верстапен в състезанието за Голямата награда на Абу Даби. Според него ако Ботас е бил на по-предна позиция, надпреварата е щяла да протече по съвсем различен начин. 

Сезон 2021 не премина по най-добрия начин за Валтери. Финландецът изоставаше сериозно от своя съотборник Люис Хамилтън и записа само една победа и единадесет подиума. В някои състезания Ботас не беше в състояние да се бори с пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Серхио Перес. Така той не успя да помогне на бившият си съотборник да спечели осма световна титла. На Яс Марина новият състезател на Алфа Ромео финишира на шеста позиция, след като загуби две позиции във финалната обиколка от съотборниците в Алфа Таури Юки Цунода и Пиер Гасли. Въпреки това Мерцедес спечелиха титлата при конструкторите, което е  утешителна награда за загубения пилотки шампионат.

„Ботас сякаш бе в шок“, сподели Палмър пред британска медия.

„Това ли струва на Хамилтън титлата? Ако Валтери беше близо до Макс, той нямаше да смени своите гуми и да изпревари Люис. Ботас е страхотен пилот вече толкова години. В последното си състезание за Мерцедес тотално се изгуби. Това оказа негативно влияние върху шансовете на Люис за победа. Ако имаше още една кола на немците, щеше да попречи на Ред Бул да се възползват от предоставената им възможност“.

Гран при на Абу Даби беше последното състезание за Ботас като пилот на Мерцедес. От следващия сезон той ще кара за Алфа Ромео, а Джордж Ръсел зае неговото място до Люис Хамилтън. Палмър призна, че ще бъде интересно да се види как ще се прави Ръсел в сравнение с финландеца.

„Ще трябва да изчакаме до следващата година, за да видим разликата между Ръсел и Ботас. Валтери беше солиден, но не можеше да помогне на съотборника си. Същевременно Перес направи всичко възможно, за да помогне на Верстапен“.

По отношение на защитното каране на Серхио срещу Люис в Абу Даби, Палмър вярва, че мексиканецът е заслужавал да бъде пилот на деня.

„Това беше епична защита. Той свърши страхотна работа за Ред Бул и ги постави в добра позиция. Наистина беше страхотно да гледаме такава битка колело до колело между него и Люис“, завърши Джолион Палмър.