Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Вилньов Верстапен трябваше да бъде разследван в спринта: Избута Льоклер. Защо...

Според Вилньов Верстапен трябваше да бъде разследван в спринта: Избута Льоклер. Защо първата обиколка се третира различно?

5722
0
Макс Верстапен, Шарл Льоклер
Макс Верстапен и Шарл Льоклер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Рейс контролът на ФИА подхожда с по-голямо снизхождение към инциденти по време на първа обиколка след старт на надпреварите във Формула 1. Жак Вилньов обаче не разбира защо това е така, след като началният тур е точно толкова част от състезанието, колкото и всички останали. Световният шампион за 1997 г. обясни в свой коментар за уикенда на Гран при на САЩ, че според него Макс Верстапен трябваше да бъде разследван за маневрата си на старта на спринта. Тогава пилотът на Ред Бул притисна Шарл Льоклер (Ферари), който дори излезе от пистата. Льоклер каза впоследствие, че нямал нищо против защитата на Верстапен. Монегаскът допълни, че на мястото на съперника щял да постъпи по абсолютно същия начин. Вилньов обаче е на различно мнение.

„Шарл Льоклер беше избутан от пистата. Това е прекалено. И беше ненужно. Не разбирам защо първата обиколка се третира различно“, коментира Вилньов.

„Мръсна маневра или изблъскване на кола до границите на трасето са неща, които трябва да се разследват. На старта повече от един пилот може да натисне спирачките по-късно от необходимото, но такива неща се случват. Може да се подмине агресия, но не и когато някой е изблъскан от трасето“, допълни Вилньов

Бившият канадски пилот по принцип цени изключително високо Верстапен.

„Отборът на Ред Бул не е непобедим. Верстапен е непобедимият. Неговата сила е, че всъщност никога не е бил дете – беше зрял още като съвсем малък. Създаден е да бъде шампион от баща, отнасял се много сурово с него. Истината е, че днес Макс няма нито една слабост“, заяви Вилньов през седмицата преди надпреварата в САЩ.

Другият пилот, за когото се изказва така, е Фернандо Алонсо.

„Възхищавам се на Алонсо, защото още е „гладен“ .Това е разликата, която носи един велик пилот. И бих попитал днешните деца, желаещи да станат пилоти, защо го искат? Заради обичта към спорта или за да са като усмихващия се от рекламите Даниел Рикиардо?“, риторично попита Вилньов.