Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Спорна първа позиция в квалификацията за Фернандо Алонсо

Спорна първа позиция в квалификацията за Фернандо Алонсо

31
0

Въпреки че предвидения от синоптиците дъжд в Унгария се размина феновете на пистата и пред телевизионните екрани станаха свидетели на една от най-интересните квалификации от началото на сезона. Световният шампион Фернандо Алонсо успя в последните секунди да си осигури първа позиция на старта утре, но това стана по един не особено приятен за неговия съотборник Люис Хамилтън начин. При последното си спиране в бокса в последната част от квалификацията Хамилтън се озова зад Алонсо и бе принуден да изчака испанецът да бъде обслужен и да излезе на пистата. Дали заради трафика или заради някаква друга причина Алонсо потегли от бокса точно колкото да има няколко секунди до края на тренировката, за да влезе в бърза обиколка. Така Хамилтън, който на свой ред трябваше да получи нови гуми не успя да направи решителна бърза обиколка. Благодарение на това, че водеше с добра преднина преди последния опит на испанеца Хамилтън все пак остана на втора позиция и като по чудо не бе изпреварен от други пилоти. Веднага след края на квалификацията Рон Денис ядосано хвърли слушалките си и дръпна член от екипа вероятно, за да получи обяснение за случилото се. Той говори и с двамата си пилоти които демонстративно си подадоха ръка пред фотографите. Въпреки усмивката си обаче Хамилтън не бе много сговорчив на официалната пресконференция на ФИА и обяви че не са му достигнали точно толкова секунди за влизането в бърза обиколка, колкото е бил забавен в бокса.
Третата позиция остана за Ник Хайдфелд, а червърти утре ще стартира Кими Райконен. Райконен, който през цялия уикенд не може да намери най-добрия баланс за колата си имаше и проблеми в квалификацията, като в началото на третата й част, бе задържан съвсем умишлено от Фернандо Алонсо, който след няколко обиколки с по-меката смес на Бриджстоун едва се държеше на пистата. Още по-неприятно за пилота на Ферари е факта, че ще трябва да стартира от по-прашната и неудобна вътрешна страна на пистата.
Още по-големи неприятности пък имаше неговият съотборник Фелипе Маса. Той отпадна още във втората част на квалификацията след поредица от негови и на екипа грешки. Маса не успя да постигне добро време в първото си излизане на пистата и се прибра в бокса за смяна на гуми и презареждане. Екипът в бокса обаче да презареди колата на бразилецът и за негов късмет той угасна малко преди изхода на бокса и преди да излезе на пистата. Механиците на екипа го добутаха до бокса където го презаредиха, но пък от дългия престой на място падна температурата в гумите. Маса имаше време само за един опит и с него той не успя да прескочи в третата част на квалификацията. В крайна сметка Маса остана едва 14-ти.
На пета позиция на старта утре ще стартира Нико Розберг, който успя да изпревари Ралф Шумахер, Роберт Кубица, Джанкарло Фисикела, Ярно Трули и Марк Уебър, които заеха останалите места в топ десет.