Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Спукването на гуми на Фетел и Алонсо причинено от отломки според ФИА

Спукването на гуми на Фетел и Алонсо причинено от отломки според ФИА

36
0
2013,Ред Бул,Себастиан Фетел,Спа

Световната автомобилна федерация е уверила отбори и пилоти, че гумите на Пирели са напълно сигурни за каране на високоскоростното трасе Спа-Франкоршамп. Това се наложи след като в петъчния ден проблеми със спукани гуми имаха Себастиян Фетел и Фернандо Алонсо. Пилоти и екипи бяха скептично настроени към обяснението, че спукванията са причинени от отломки по пистата и започнаха да се питат дали структурата на гумите не е причинила проблема.

След внимателен оглед през нощта обаче е установено, че именно отломки са причинили проблема. Направен е и обход на пистата, при който е намерено парче метал на завоя Фание. Смята се, че парчето е изхвърчало от колата на Кими Райконен, когато пилотът на Лотус минал през бордюра на същия завой в 16:05 ч. вчера. Три минути по-късно от там минават Фетел и Алонсо и именно там е намерено парчето през нощта.

За да са сигурни, че спукването е причинено от отломки, а не от структурни проблеми, от Пирели са направили сериозен тест за износване на гумите си, като предохранителна мярка. Този тест не е показал прекомерно износване, което би могло да доведе до спукванията. След него Чарли Уайтинг е изпратил писмо до отборите и до GPDA (асоциацията на пилотите във Формула 1), в което се казва, че ФИА е напълно убедена в сигурността на гумите на Пирели и че няма нужда от допълнителни мерки.