Начало Автомобили Стартира Shell еко-маратон 2008

Стартира Shell еко-маратон 2008

37
0

Състезанието за икономия на гориво се завръща с поредица от иновации. От 22 до 24 май стотици отбори от студенти в технически университети от Европа и света отново ще демонстрират възможностите за изминаване на максимално разстояние само с един литър гориво.
През 2007 г. френският екип Lycée St. Joseph La Joliverie от Нант триумфира в състезанието за прототипи, като измина с един литър гориво впечатляващите 3039 км с бензинов двигател с вътрешно горене. DTU Roadrunners, отборът на датския технически университет спечели наградата „Опазване на климата” , като постави рекорд за ниско съдържание на въглеродни емисии – само 9 грама на километър. Така отборът подобри миналогодишния рекорд от 15 гр/км. Датските студенти спечелиха и в категорията „Двигатели с вътрешно горене” в състезанието за автомобили от градски тип.

2008: Обновеният Shell Eco-marathon в Европа
Феноменалният успех на европейския Shell Eco-marathon доведе до необходимостта от преосмисляне на редица организационни аспекти и определяне на нови приоритети.
Организаторите на Shell Eco-marathon бяха възхитени от огромния интерес към проекта от отбори и държави от целия свят (20 страни и 257 отбора участваха в надпреварата през 2007 г.), въпреки че постоянно нарастващият брой на участниците натовари инфраструктурата.

200 отбора
Основният приоритет за организаторите на Shell Eco-marathon е да осигурят най-високо ниво на сигурност на пистата и извън нея, както и комфортни условия за живот. Във връзка с това Shell реши да намали броя на отборите-участници до 200. Това ограничение ще намали натиска върху инфраструктурата на Shell Eco-marathon и ще направи състезанието по-добро и по-забавно за всички участници. В същото време ще осигури по-голямо разнообразие от участващи държави, висши учебни институции, категории използвано гориво и видове двигатели. За изданието през 2008 г. очакваме да посрещнем с 20% повече страни от Европа и света, да привлечем нови талантливи ученици и студенти, които ще разширят границите на техническите нововъведения.

Увеличаване на иновационните възможности на автомобилите от градски тип
В основата на създаването на Shell Eco-marathon е икономията на гориво и устойчивата мобилност. Това предизвикателство съществува не само на пистата. Shell Eco-marathon провокира обществото да проектира и използва автомобили, които консумират по-малко гориво и отделят по-малко въглероден диоксид. Новаторските възможности на тези концептуални автомобили заслужават да бъдат популяризирани, заради възможността един ден да намерят приложение в производството на масови автомобили.

„Някои от най-новаторските бъдещи решения на глобалното енергийно предизвикателство ще дойдат от днешната младеж. Shell Eco-marathon дава на студентите трибуна да създават новаторски и енергийно-ефективни превозни средства. Като се състезават, експериментират и се забавляват с технологиите, участниците показват, че младите умове са носители на нови решения”, казва Йероен ван дер Веер, Главен изпълнителен директор на Royal Dutch Shell.

Основни аспекти на европейския Shell Eco-marathon

Образователен проект
От 1985 г. студенти от цяла Европа и света са насърчавани да проектират и създават превозни средства, които изминават максимално разстояние с минимално количество гориво и изхвърлят възможно най-малко вредни емисии.

Прототипи и автомобили от градски тип
Студентите могат да участват в две категории превозни средства: прототипи и автомобили от градски тип. Прототипите са резултат от творчеството и въображението на студентите, имат футуристичен дизайн с единствена цел да увеличат ефективността с олекотени материали и аеродинамика.
Градският тип превозни средства са направени според традиционните критерии за пътен автомобил и затова приличат повече на колите, които виждаме по улиците. Shell с удоволствие наблюдава, че от въвеждането на категорията през 2003 г. нейната популярност непрекъснато нараства.

Устойчива мобилност
Устойчивата мобилност е предизвикателство на обществото, на което Shell се е ангажирала да отговори, като помогне в намирането на подходящите решения. По време на Shell Eco-marathon студентите имат свободата да избират горивото и технологията, които ще им помогнат да спечелят състезанието.
“24 години след старта проектът Shell Eco-marathon е едно от най-известните начинания, свързани с бъдещето на устойчивата енергия и всяка година привлича нови участници от цял свят”, твърди Йероен ван дер Веер, Главен изпълнителен директор на Royal Dutch Shell.

На разположение на участниците са както конвенционални горива като дизел, бензин и пропан-бутан, така и алтернативни източници като слънчева енергия, водород, биогорива и GTL (синтетичен дизел от природен газ). При условие че отборите се придържат стриктно към правилата за безопасност, видът на използваните източници на енергия е ограничен само от тяхното въображение.

За да съпоставят различните типове енергия един с друг, от отборите се изисква да изминат определено разстояние за фиксирано време. Цялото количество изразходвана енергия се пресмята и се изразява в съотношение километър/литър.