Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стела заяви, че от Макларън са разговаряли с ФИА за правилата за...

Стела заяви, че от Макларън са разговаряли с ФИА за правилата за изпреварване: Нищо лично, поискахме изясняване

2697
0
Оскар Пиастри, Макларън F1
снимка: Макларън

От Макларън са поискали изясняване на принципите за изпреварване по време на състезание от ФИА вследствие на инцидента между Ландо Норис и Макс Верстапен по време на Гран при на Австрия. Шефът на тима от Уокинг Андреа Стела потвърди, че е водил разговори с представителни на федерацията и с нейните стюарди.

„Тук става дума за различни неща. Първо, Ландо трябва да кара и следователно да продължи с работата си. Ако мисли за станалото преди седмица, няма да върши достатъчно добра работа на Силвърстоун.“

„Виждаме, че колата ни е конкурентоспособна и определено искаме да извлечем максимума от нея. Така че Ландо гледа напред и ние го подкрепяме“, посочи Стела.

„Второто нещо е, че тук не става дума за нещо лично. В нито един момент не е имало опит – със сигурност не и от нас – за поляризиране на вижданията. Нещата са бели или черни. Не искаме разделение и поляризация. Но има информация, видео, факти, анализи, GPS данни, които използвахме, за да видим дали първоначалните ни мнения ще се потвърдят. И трябва да кажа, че първоначалните ни мнения бяха потвърдени“, продължи шефът на Макларън.

На въпрос дали става дума за завиване на Верстапен при спиране Стела отговори: „Да, определено“.

„Както казах веднага след състезанието ако тези маневри бяха адресирани незабавно с предупреждение, с черно-бял флаг, то нямаше да има ескалация. Това е ясно и на стюардите. Сега е моментът да продължим нататък, да научим възможно повече от тези възможности, а информацията от Австрия бе наистина много. Формула 1 трябва да постави сама себе си в по-добра позиция по отношение налагането на правилата, които вече са в сила“, продължи шефът на Макларън в F1.

„В случая ние разговаряме с ФИА. Няма нищо лично, няма поляризиране на мнения. Мисля, че непосредствено след надпреварата (на пистата Ред Бул Ринг) посочих, че уважаваме много Ред Бул и Макс за постиженията им. Но в случая става дума за ФИА и стюардите. Поискахме изясняване и останахме доволни от отговора, който получихме от стюардите и ФИА“, каза още Стела

Норис и Верстапен заявиха в навечерието на уикенда за Гран при на Великобритания, че са се разбрали. Английският пилот каза, че след като размислил видял, че е реагирал прекалено остро. Верстапен повтори в рамките на 10 минути седем пъти, че най-важното за него е да запази приятелството си с Норис. Ръководството на Макларън обаче не остави ситуацията без коментар. Първо Зак Браун на практика обвини шефовете на Ред Бул, че окуражават Макс да нарушава правилата. След това дойде и разяснението на Стела за разговорите с ФИА.