Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стюардите в Мексико разрешиха на Мерцедес да използва джантите си с отвори

Стюардите в Мексико разрешиха на Мерцедес да използва джантите си с отвори

108
0
гуми,джанти,Мерцедес,Пирели

Стюардите на Гран при на Мексико разрешиха на екипа на Мерцедес да използва джантите с отвори, които тимът премахна за състезанието в Остин преди седмица след запитване от страна на Ферари.

От Скудерията имаха претенции, че шампионите ползват джанти с много отвори в близост до зоната на захващане на колелото към главината, които се използвали за по-добро охлаждане на гумите. И тази концепция много приличала на тази на Ред Бул от 2012 г., която бе забранена същата година.

Първоначално ФИА обяви преди кръга в САЩ, че джантите на Мерцедес са пълно легални, но след нови претенции от страна на Ферари централата съобщи на тима, че дизайнът на джантите им не е с напълно изяснен статут и е възможно да има официален протест от Ферари.

И Сребърните стрели решиха да се застраховат с оглед на голямата си преднина в класирането при пилотите чрез Люис Хамилтън и в това при конструкторите, и поставиха други джанти без въпросните отвори.

Сега стюардите в Мексико отново са разгледали джантите и са обявили, че тяхното използване е позволено от правилата, като основната им функция е по-добро охлаждане на гумите.

От федерацията обаче са подчертали, че допускат за използване точно този дизайн на джантите. И при промяна на дизайна от страна на Мерцедес „стюардите си запазват правото да променят становището си ако въпросните отвори станат по-големи и освен основната си охлаждаща функция, започнат да имат значителен аеродинамичен ефект.“