Начало Избрани Щайнер: F1 не трябва да превишава границата от 24 старта

Щайнер: F1 не трябва да превишава границата от 24 старта

313
0
Гюнтер Щайнер, Хаас
Гюнтер Щайнер, снимка Хаас

Гюнтер Щайнер коментира разширяването на календара на F1 през последните години. Шефът на Хаас е на мнение, че световния шампионат не трябва да превишава границата от 24 старта. В противен случай спортът ще става все по-тежък и труден за хората, които работят там.

По-рано този месец F1 публикува календара за 2024 г. Той отново включва 24 състезания. Тук попадат всички настоящи надпревари плюс отменените стартове в Китай и Емилия Романя

Директорите на екипите настояват, че не трябва да се превишава границата от 24 надпревари. Според тях, постоянното нарастване на състезания създава трудности за механиците и хората, които работят в тимовете. Но от друга страна, интересът от нови потенциални места става все по-сериозен.

Щайнер коментира разширението на календара на F1. Шефът на Хаас е против идеите за по-голям брой стартове в бъдеше.

„F1 не трябва да превишава границата от 24 старта. Според мен, това е идеалното число за бизнеса“, сподели Щайнер.  „Ако имате повече състезания, това ще доведе до повече разходи, тъй като всъщност управлявате два екипа. В противен случай мисля, че е много трудно да привлечеш хора да работят в F1. Графикът е доста натоварващ. Самият аз Идвам [на пистата] в сряда, докато някои хора от екипа пътуват постоянно не виждат своите семейства в продължение на месеци“, добави шефът на Хаас.

Догодина F1 ще има три старта в събота. Първите два са в Бахрейн и Саудитска Арабия. Причината за това изместване е свързана с религиозния празник Рамадан. Общото между трите надпревари е факта, че се провеждат на изкуствено осветление.

Щайнер смята, че това разнообразие от състезателни уикенди е необходимо. Така ще се гарантира, че феновете ще останат постоянно ангажирани: „Мисля, че има и фактор на насищане. Ако имахте 24 състезания в неделя, щеше да се получи нещо като задръстване“, обясни Щайнер.

„Сега стартовете са различни сами по себе си. Затова хората винаги очакват с нетърпение нещо. Имаме шест спринт уикенда, след това имате нощно състезание, а догодина има още две съботни състезания.“

„Можете ли да си представите 24 състезания като в старите времена, когато всички събития бяха напълно еднакви? Започваш в три часа, свършваш в пет. В този случай щяхте да спрете да гледате след 20-тия старт или дори по-рано. Сега обаче винаги има нещо различно, което прави F1 по-интересна“, завърши Гюнтер Щайнер.

Някои колеги на Щайнер също коментираха темата за календара на F1. Според тях, бройката на състезанията също не трябва да се увеличава

„Мисля, че 24 е границата. Вярвам, че Стефано (Доменикали) също мисли така“, заяви Браун. „Да, в момента има търсене за вероятно 30 старта от Гран при. Затова бих искал да видя ден, в който имате 24 Гран При. Но за да имаме повече пазари, може би трябва да разполагаме с 20 фиксирани Гран При и осем ротационни. Това би било чудесен начин да запазим календара там, където е, но все пак да имаме и известен растеж.“

„Графикът за догодина определено е подобрен от логистична гледна точка. Това не е лесна задача, защото всяка страна има причина, поради която иска нещо на определена дата или пък има други важни събития или празници. Това е най-важното за всички нас. Не се съмнявам, че календарът на F1  ще продължи да се подобрява в бъдеще“, добави главният изпълнителен директор на Макларън.

Майк Крак пък, че отборите от F1 трябва да гарантират, че няма да има „прегаряне“ на персонала. Шефът на Астън Мартин призова всеки един екип да прави повече ротации по време на състезанията.

„24-те състезания бяха обсъждани твърде много. Имаме двойни и дори тройни уикенди. Като цяло вероятно не сме далеч от границата на това, което можем да направим или какво можем да приемем. Смятам, че зависи от екипите да намерят начини да направят това устойчиво за своите служители“, каза Крак.

„Всички отбори правят и обсъждат това и се опитват да намерят решения. Това отново показва силата на спорта и е нещо, с което всички сме се съгласили. И сега трябва да намерим начини това да се случи по устойчив начин за всички“, добави директорът на Астън Мартин.

Джеймс Ваулс се съгласи с мнението на Крак. Според британеца, ефективната ротация на персонала вече е ключова стратегия за всички отбори.

„Това е проблем с оптимизацията. Ясно е, че не можем просто да продължаваме да използваме едни и същи хора. Трябва да преосмислим, почти до известна степен, как управляваме състезателните организации.“

„Но има състезателни серии, които правят 32 или повече уикенда годишно. Това е просто проблем на оптимизацията. Как да създадем живот, който е устойчив за всички, като същевременно продължаваме да си вършим работата?“