Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Страхотна втора победа за сезона на Барикело в Италия

Страхотна втора победа за сезона на Барикело в Италия

95
0

Рубенс Барикело спечели безапелационно Гран при на Италия, а съотборникът му Дженсън Бътън завърши втори, спомагайки за нова двойна победа за тима на Браун, като по този начин шампионатът при конструкторите вече е почти решен. Днес Барикело отново успя да победи съотборника си в пряк двубой, остана една обиколка повече от него преди боксовете и дори увеличи дистанцията между двамата, финиширайки състезанието необезпокояван накрая. Очевидно рискът за използване на същата трансмисия от вчера и в състезанието се оказа печеливш за бразилеца, който показа, че все още е достатъчно бърз и може да печели безпроблемно състезания.

Стартиралият от полпозишън Люис Хамилтън пък допусна грешка и катастрофира в последната обиколка от състезанието, като по този начин провали доброто си класиране. Той се движеше трети до този момент, но след отпадането му последната позиция на подиума зае Кими Райконен, който зарадва десетките хиляди тифози на пистата. За тяхно съжаление обаче малко не достигна на другия пилот на Скудерията – Джанкарло Фисикела да спечели точки днес. Той поддържаше сравнително добро темпо в състезанието, но в крайна сметка не успя да се добере до нищо повече от десетата позиция, а впоследствие след отпадането на Хамилтън финишира девети.

Адриан Сутил завърши четвърти, донасяйки поредното добро класиране на тима си. Очаквано веднага след старта той бе изпреварен от колите с KERS около него, а след това в хода на състезанието и от болидите на Браун, но въпреки това доказа качествата на автомобила на Форс Индия за момента, които обаче отчасти са продиктувани и от характера на пистата Монца. Съотборникът му Витантонио Лиуци обаче отпадна в дебютното си състезание тази година заради технически проблем пред очите на многобройните си сънародници.

На пета и шеста позиция се наредиха останалите коли с KERS в челото, които завършиха състезанието – тези на Фернандо Алонсо и Хейки Ковалайнен. И двамата пилоти имаха трудности на старта заради тежките си автомобили, тъй като стратегията им бе само с едно спиране в бокса.

След отпадането на Хамилтън последните две места, даващи точки, заеха съответно Ник Хайдфелд и Себастиан Фетел. Въпреки проблемите си вчера, Хайдфелд успя да постигне добро класиране в състезанието, докато съотборникът му Робърт Кубица бе принуден да се прибере в бокса, след като се появи теч на масло в двигателя му. Преди това пък той счупи предното си крило след инцидент между него и Марк Уебър в първата обиколка. Така след поредното разочароващо представяне за Ред Бул разликата между тях и отбора на Браун в генералното класиране вече е доста сериозна и шансовете им за конструкторска титла намаляват значително.

Тимът на Тойота отново не показа нищо значимо, след като Тимо Глок и Ярно Трули завършиха съответно 11-ти и 14-ти след няколко зрелищни маневри.