Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стюардите на ФИА ще прилагат нов подход при разследването на инциденти в...

Стюардите на ФИА ще прилагат нов подход при разследването на инциденти в F1

70
0
ФИА

ФИА ще се постарае да намали в известна степен строгостта в разследванията на инциденти по време на състезанията от Формула 1. Новата политика се въвежда от Гран при на Австрия.

Причината за тази посока на развитие са нарастващите притеснения за шоуто в спорта. Съществува и възприятието също така, че пилотите намаляват значително опитите си за изпреварвания, тъй като се опасяват, че могат да отнесат санкция дори за малки докосвания.

Въпросът е бил разгледан на срещата на комисията за Формула 1 по молба на няколко отбора. Те са го поставили с довода, че като цяло спектакълът ще се подобри, ако представителите на ФИА не разследват всяко докосване на трасето.

От федерацията са се съгласили по време на дискусията, че е необходима промяна в подхода към разглеждането на катастрофи. Новите инструкции към стюардите влизат в сила тази седмица преди старта в Австрия. Според тях стюардите ще решават дали дадена катастрофа заслужава разследване и наказание (в случай, че няма оплакване от отбор спрямо поведението на пилот на трасето). Досега рейс директорът Чарли Уайтинг бе задължен (по точка 16.1 от спортния правилник) да докладва всеки инцидент, довел до удар.

Уайтинг е уведомил отборите за новия подход в работата по този аспект. Той е изяснил също така, че успехът на системата зависи и от тяхното отношение.