Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стюардите обясниха решението си да не наказват Бътън

Стюардите обясниха решението си да не наказват Бътън

54
0
Дженсън Бътън

Стюардите на Гран при на Канада не дадоха наказания след финала на надпреварата, но с оглед факта, че евентуални санкции можеха да имат сериозни последствия за победителя в състезанието Дженсън Бътън, публикуваха необичайно подробно обяснение на решението си.

Англичанинът трябваше да дава обяснения за два удара: със съотборника си в Макларън Люис Хамилтън и с Фернандо Алонсо (Ферари).

Пълният текст на документ №46 гласи:

 

Стюардите прегледаха инцидента, включващ кола №3 (Л. Хамилтън) и кола №4 (Д. Бътън) в седмата обиколка от надпреварата. Стюардите проследиха състезателните линии на няколко различни автомобила, включително тези на горепосочените болиди, използвайки видеоматериали (заснети от множество ъгли в продължение на няколко тура), скоростите на въпросните пилоти, GPS проследяващите данни и изслушаха обясненията на състезателите и представителите на екипа им.

Стюардите заключиха, че:

При излизането от 13-ти завой Люис Хамилтън имаше реална възможност за изпреварване, тъй като скоростта му бе по-висока от тази на Дженсън Бътън.

И двамата пилоти използваха състезателни линии, подобни на тези на множество други техни колеги и движението наляво не бе толкова сериозно, колкото на преминалия преди тях Михаел Шумахер. В момента на изтегляне в ляво от страна на Хамилтън (с цел изпреварване), Бътън погледна в огледалото си. От позицията на Хамилтън в този момент изглежда (и бе потвърдено от пилотите), че е имало малка вероятност Бътън да види Хамилтън.

В момента на контакта Бътън все още не се бе преместил толкова наляво, колкото в предишния си тур или колкото наляво бе отишъл Шумахер в обиколката на катастрофата. Стюардите заключиха, че е нормално Хамилтън да е решил, че Бътън го е видял и затова е предприел маневрата. Освен това стюардите заключиха, че има основание Бътън да не е разбрал за промяната в позицията на Хамилтън.

Ето защо стюардите решиха, че това е състезателен инцидент и няма да има по-нататъшни действия.

 

Що се отнася до сблъсъка на Дженсън с Алонсо, то отново са били прегледани видеоматериалите и са изслушани състезателите. Установено е, че испанецът е бил в обиколка след излизане от пита, а англичанинът е вървял нормално по вътрешната линия преди влизането в завоя и се е качил на бордюра в опит да избегне Ферари-то. С оглед условията и изявленията на двамата пилоти, това също бе определено като състезателен инцидент.