Начало Автомобили Subaru с нова супер Impreza WRX STi

Subaru с нова супер Impreza WRX STi

242
0

В началото на 2008г. Subaru пусна напълно ново поколение на супер специалния си модел Impreza WRX STi. В България моделът бе представен от официалните вносители Субару Моторс Трейдинг. Новото поколение е трета генерация STi и според познавачите е най-доброто.
Състезателната версия на модела ще участва и в световните ралита през тази година, каран отново от световния шампион Петер Солберг. Новата Impreza WRX STi споделя много общи технически разработки със състезателния вариант и в това отношение няма друг подобен модел, толкова близо до състезателната си версия.
Първата серия бе създадена от опита в ралитата в Subaru Tecnica International (STi) през 1994 г. След това компанията спечели две световни титли и се появи второто поколение през 2000 година. След няколко различни трансформации сега дойде ред и на третата генерация.
Автомобилът е изграден на нова платформа, която е значително по-устойчива на усукване спрямо предишното поколение, а това е много важно за такъв силен автомобил. Колата е част от новото поколение Impreza и споделя новия по-динамичен и приятен дизайн с останалите модели в него, но важни технически елементи са различни. Основните носещи греди в конструкцията например са с коефициент на усукване над 590 MРa, което е една от важните предпоставки за стабилността на колата.
Окачването, разбира се, също е ново, с двойни носачи отзад и нови алуминиеви щанги отпред.
Двигателят е с обем 2,5 литра. Той, разбира се, е BOXER, със срещуположно разположени цилиндри. Мощността му е 300 к.с. или с 20 повече от предишното поколение. Турбото е с променлива геометрия, а системата за управление на фазите на газоразпределение Dual AVCS е така усъвършенствана, че двигателят има и по-добър въртящ момент, което прави мотора по-гъвкав и реактивно отговарящ при натискане педала на газта. 6-степенната ръчна скоростна кутия работи по-бързо и отчетливо. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 5,2 сек. Максималната скорост е ограничена на 250 км/ч.
Цяла група от специални електронни системи подпомага контрола над колата. Както при всички модели на компанията задвижването е постоянно на четирите колела през известната специална Symmetrical AWD система, като особено важно тук е управлението на централния дифиренциал Driver’s Control Center Differential (DCCD). Той е с 3 режима на работа и според зададената програма прави самото каране по-екстремно или спокойно с по-директна и активна реакция на колата при натискане на газта.
Цялостният пакет за промяна начина на работа на колата е означен като SI Drive и е под контрола на шофьора.
Самото шаси също така дава информация за това как да реагира двигателят чрез така наречената система Subaru Dynamic Chassis Control Concept (Subaru DC3).
Моделът е с наистина много оригинална и с развивана успешно през годините техника, която се комбинира с отличен комфорт. Колата е с 5 врати и на задните седалки има съвсем нормално място. Таблото със светещи в червено прибори ясно подсказва характера на колата, но все пак този автомобил би могъл реално да се ползва и в ежедневието.
В стандартното оборудване са включени климатик, 6 въздушни възглавници, 18-цолови лети джанти, високи спортни седалки Recaro, круиз контрол, стартов бутон, както и споменатите по-горе специални системи.

Коментари