Начало Автомобили Супер ензими ще създават биогорива

Супер ензими ще създават биогорива

52
0

Развитието на устойчиво биогориво направи крачка напред, след като Royal Dutch Shell plc разшири обхвата на своето сътрудничество с Codexis Inc. при разработването на нови супер ензими, превръщащи биомаса в гориво.

Новото споразумение се сключва за срок от 5 години с цел научноизследователско сътрудничество. Освен това Shell ще инвестира в ценни книжа в Codexis и ще има участие в борда на директорите на компанията. Изследователската дейност ще се съсредоточи върху разработване на ензими, които да подобрят превръщането на различни по вид суровини с биологичен произход във висококачествени горива. Това ще помогне на Shell при разработването на следващо поколение биогорива, изследвайки редица биоматериали без хранителна стойност, нови процеси на преработка, а също и алтернативни горивни продукти.

Учените от Codexis работят по създаването на супер ензими, които са способни да преработват разнообразни растителни суровини. Компанията успешно приложи тази новаторска технология при усъвършенстване на производствения процес за фармацевтични компании като Pfizer и Merck. Codexis си партнира с Shell в областта на биогоривата от ноември 2006 г. и добрите резултати, които бяха постигнати по-рано от очакваното, доведоха до споразумението за ново сътрудничество.

„Превръщането на нехранителен биоматериал във висококачествени транспортни горива е сложен процес”, заяви д-р Греъм Суини, Изпълнителен вицепрезидент на направлението “Бъдещи горива и СО2” на Shell. „Постигането на ефективност от гледна точка на разходи и намаляване на отделянето на вредни емисии е огромно предизвикателство. Този вълнуващ изследователски труд по нов мощен ензим, за по-голяма ефикасност и по-добри биогорива е част от амбицията на Shell да превърне новото поколение биогорива в търговска реалност.”

Доказаната технология на Codexis, използваща биокатализатори, разкрива нови възможности за развитие на следващо поколение биогорива, произведени от възобновяеми източници”, каза Алан Шоу, президент и управляваш директор на Codexis. „През първата година на нашето сътрудничество показахме способност да разрешаваме сложни технически предизвикателства, които са ключови за успешното развитие и пазарната реализация на биогоривата. Нетърпеливи сме да продължим съвместната си работа с Shell и да въведем на пазара чисти възобновяеми горива в течно състояние.”

Royal Dutch Shell plc е водеща световна енергийна компания, която функционира в 130 държави и в чиито подразделения работят 108 000 души. Shell е ангажирана с добив и производство на нефт и природен газ, преработка и продажба на транспортни горива и други петролни продукти, производство на химикали и осъществяване на проекти, свързани с възобновяеми енергийни източници. Повече информация за компанията можете да откриете на: www.shell.com/aboutshell.
Codexis Inc. е компания водеща в разработването на чисти биокатализиращи технологии, които могат да намалят трайно производствените разходи за редица индустрии. Дейността на компанията е свързана с разработка на технологии от ново поколение за икономични, ценово ефективни и екологични процеси за приложение във фармацевтичния и енергийния сектор, както и в химическата промишленост.