Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сутил най-бърз на Монца

Сутил най-бърз на Монца

58
0

Адриан Сутил бе най-бързият пилот в днешните тренировки на пистата Монца в Италия. Германецът за пореден път потвърди огромния напредък в тима на Форс Индия, чиито автомобил се смята за един от най-ефективните като аеродинамика в падока. Това се потвърди и от 11-ото време на Витантонио Лиуци, който замени Джанкарло Фисикела и кара за първи път от месеци.

Сутил оглави класирането още с първия си комплект нови меки гуми от типа софт, а в края на втората тренировка бе още по-бърз и изпревари отново всички. Втори и трети в края на втората тренировка се наредиха пилотите на Рено – Ромен Грожан и Фернандо Алонсо. Този уикенд те използват отново система KERS. Тя даде отлична скорост и на тима на Макларън в първата тренировка, но с отлаганато на гума и използването на меките смеси „сребърните“ загубиха скорст спрямо съперниците си. Все пак в края Хейки Ковалайнен даде четвърто време, докато Люис Хамилтън остана 11-ти.

Зад Ковалайнен се подредиха Робърт Кубица, Тимо Глок и Ник Хайдфелд. Представянето на BMW отново направи впечатление, както бе и на Спа преди две седмици. Тимът не използва KERS, защото както обясниха инженерите при тях той имаше проблеми с генерирането на енергия, а според Марио Тайсън на Монца спирането не е чак толкова интензивно, за да даде нужния ефект.

Затова BMW заложи на развие на аеропакета.

Без никакво развитие на колата си Ферари не показа скорост. Райконен остана осми, като изоставаше почти еднакво и с двата типа гуми. Джанкарло Фисикела, пък остана последен на над 1,5 сек от времето на бившия си съотборник Сутил. Фиси започна тренировката с меките гуми, но не бе бърз, после работи дълго с твърдите гуми (медиум) и се върна към меките, пак без топ времена.

При претендентите за титлата в по-добра позиция изглежда тимът на Браун. Бътън и Барикело имаха водещи позиции с твърдите гуми, но имаха отново малко повече проблеми с меките. Колите им обаче са отлични на бордюрите, което е много важно на Монца.

Върху настилката тази година няма гума от тестове преди уикенда и скоростта на съперниците от Ред Бул не бе добра. С меките гуми Фетел направи бърза обиколка едва след 5 тура в първата си сериозна серия. Марк Уебър пък отново имаше проблеми с електрониката в колата.