Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Светът почете паметта на Сена и Ратценбергер

Светът почете паметта на Сена и Ратценбергер

80
0

Светът почете паметта на Аертон Сена и Роланд Ратценбергер. Хиляди се стекоха на пистата Имола, където двамата загубиха живота си преди 20 години.

На възпоменателната церемония бе прочетено специално послание от президента на ФИА Жан Тод.

Погледът към трагичните събития отпреди 20 години ни напомня, че независимо колко високо ниво е достигнала безопасността в автомобилния спорт, независимо колко сме убедени, че контузиите и фаталните изходи са в миналото, битката за пълна сигурност не е спечелена напълно. Трябва да продължим да се борим ежедневно за подобрения – се казва в изявлението. – Смъртта на двама изключителни пилоти събуди всички ни. Може би най-великият завет на Аертон и Роланд е, че мрачния уикенд през 1994 г. преследването на по-голяма безопасност в моторспорта получи по-голям тласък от когато и да било преди това. Автомобилите и пистата сега са по-безопасни от всякога. Дори сериозни инциденти като тези на Михаел Шумахер на Силвърстоун през 1999 г., на Роберт Кубица в Монреал през 2007 г., Фелипе Маса в Будапеща през 2009 г. и Марк Уебър във Валенсия през 2010 г. бяха преодолени благодарение на технологиите във Формула 1. С огромно съжаление трябва да отбележа, че докато F1 стана много по-сигурна, в други дисциплини на автомобилния спорт има сериозни контузии и фатални случаи всяка година. Това е поредното доказателство, че трябва да останем бдителни и непрекъснато да търсим подобрение на стандартите за безопасност.

На събитието на Имола присъстваха пилотите на Ферари Фернандо Алонсо и Кими Райконен, един от най-близките приятели на Сена – Герхард Бергер, Ярно Трули, Лука Бадоер, Педро де ла Роса, Жул Бианки. Те се събраха на завоя Тамбурело, споделиха спомени. В 14:17 – точният час на катастрофата – бе запазена минута мълчание.

Помня добре снимките във вестниците, новините по телевизията, историите за битките между Ален Прост и Аертон Сена в Макларън – сподели Алонсо. – Когато карах картинг в Италия, механик ми бе човек, който преди това бе работил със Сена. Имах негов плакат в стаята си. Единственото положително нещо от уикенда отпреди 20 години, когато Аертон и Роланд ни бяха отнети, е значителното подобрение на безопасността.

Райконен си спомни, че е обсъждал катастрофата на Сена със съучениците си в училище в деня след инцидента. Той също отбеляза промяната в сигурността, благодарение на която са избегнати много трагедии.

Пилотите от МотоGP също отбелязаха годишнината от гибелта на Сена.

Аз съм по-голям и помня по-добре – заяви деветкратният световен шампион Валентино Роси. – Следях Формула 1 много отблизо през онзи сезон. Сена бе герой. Стореното от него остава в историята и паметта на феновете – като онази първа обиколка на Донингтън например, на мокра писта или квалификационният тур с Макларън в Монако. Той бе огромно вдъхновение за пилотите.

Съотборникът му в Ямаха Хорхе Лоренцо обясни, че е започнал да гледа сериозно автомобилен спорт през 1995 г., но е чел книги и изгледал множество филми:

Сена е наистина специален в сравнение с другите. Притежава нещо повече. Лимитите му са други. Да правиш обиколки, които са със секунда по-бързи от тези на пилот като Ален Прост – със сигурност трябва да си различен.