Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Световният съвет потвърди 19 старта в F1 и създаде специална пилотска комисия

Световният съвет потвърди 19 старта в F1 и създаде специална пилотска комисия

37
0
ФИА

Световният съвет за автомобилен спорт към ФИА обяви официално на последното си заседание, че тазгодишният календар на Формула 1 ще се състои от 19 старта. Управляващият търговските права Бърни Екълстоун вече го обяви по-рано тази година, но това бе формалното потвърждение.

Надпреварите останаха с една по-малко от предварително планираните, след като организаторите от Ню Джърси се забавиха с проекта си. Втората Гран при в САЩ трябва да се състои при това положение през 2014 г., за когато е планиран и първи старт в Русия (в Сочи). Опитите да се включи друго състезание се увенчаха с неуспех. Турското правителство отказа да дотира състезание на Истанбул парк, а другите кандидатури – Ред Бул Ринг в Австрия и Маникур във Франция – не се оказаха достатъчно сериозни.

Съветът обяви също така създаването на специална пилотска комисия. Тя ще представлява правата на състезателите в различните категории. Президент ще е двукратният световен шампион във Формула 1 Емерсон Фитипалди. За вицепрезидент бе обявен деветкратният носител на короната във WRC Себастиен Льоб. Сред членовете са шампионът в F1 Найджъл Менсъл, Карун Чандок, Мария де Вилота, Емануел Пиро, Иван Мюлер, Адриан Фернандес, Насър Ал Атия, Маркус Грьонхолм, Даниел Елена и т.н.