Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Турция пред завръщане в календара

Турция пред завръщане в календара

172
0
Турция,Шумахер

Турция е близо до това да се завърне в календара на Формула 1. Това обяви местният бизнесмен Вурал Ак, който управлява съоръжението. Състояла се е среща на изпълнителния директор на спорта Чейс Кери с президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган. Двамата са се видели в президентския дворец на Ердоган в Анкара и са се разбрали принципно за връщането на Турция в Гран при.

Смята се, че движещата сила зад завръщането на Турция е точно Вурал Ак, който преди пет години нае за 11 години Истанбул парк, което бе едно от най-интересните и модерни трасета в света, построено през 2004 година за сумата от 250 милиона долара. То започна да приема стартове от 2005 г.

За последно Турция беше домакин на кръг от Формула 1 през 2011 г., а след това отпадна от календара заради слаб зрителски интерес и високите такси, които Бърни Екълстоун искаше от организаторите на състезанието.

Ак се опита да се договори с Бърни за старт през 2013 г., но се отказа, като обяви, че Екълстоун му е поискал такса от 26 млн. долара за състезание годишно.

Ако Турция се върне във Формула 1 догодина, то календарът може да се разшири до 22 състезания, като това ще отговаря на идеите на новия собственик на спорта Liberty Media.