Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Томбазис освободен от Ферари?

Томбазис освободен от Ферари?

66
0
Никола Томбазис

Главният конструктор на Ферари Никола Томбазис е освободен от отбора, твърди италианският журналист Лео Турини.

Подобно действие от страна на ръководството на Скудерията едва ли би изненадало някого, като се има предвид, че тази година от Маранело си тръгнаха последователно Стефано Доменикали, Лука Марморини, Лука ди Монтедземоло, Фернандо Алонсо, Марко Матиачи. В тима тече сериозно преструктуриране, като се предполага, че и инженерният директор Пат Фрай ще бъде освободен.

46-годишният Томбазис е роден в Атина (Гърция). Работи във Формула 1 от 1992 г. Първо е аеродинамик в Бенетон (1992-1993 г.), след това до 1995-та е главен аеродинамик там. Отива във Ферари през 1997 г., където от 1998 до 2003 г. е главен аеродинамик. След това работи в Макларън (2004-2005 г.) преди да се върне в Скудерията през 2006 г., откогато е и главен конструктор в Маранело.

Според Турини напускането на Томбазис било факт, оставали само някои формалности и технически подробности за уреждане.

Въпреки всички сътресения във Ферари обаче Кими Райконен вярва, че направените промени ще направят отбора по-конкурентоспособен догодина:

– Смятам, че направените промени ще доведат до голямо, голямо подобрение. Годината за съжаление не бе добра – нито за мен, нито за Ферари, но това е част от играта. Не за първи път изживява труден сезон, но след такава година трябва да извлечеш поуките и да си сигурен, че подобно нещо няма да се случи в бъдеще. Имаше доста положителни неща, но крайният резултат очевидно е лош. Очаквах (завръщането във Ферари) да е трудно, защото знаех как се работи, а ако колата не ти пасва… Това ми се е случвало и преди със Скудерията. Не е лесно да промениш ситуацията, когато нещата не са точните за теб. Но още сме тук, имаме ясен план, с който да се върнем там, където е мястото на Ферари.