Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тимът на Лотус е стабилизиран финансово, заяви CEO-то на екипа

Тимът на Лотус е стабилизиран финансово, заяви CEO-то на екипа

38
0

Тимът на Лотус е стабилизиран финансово и разполага с достатъчен бюджет за сезон 2015 г. във Формула 1, заяви главният изпълнителен директор Матю Картър.

Отборът преживя трудни моменти през последните години. 2014-та бе особено сложна, след като заради проблеми с парите болидът Е22 закъсня и след това отборът така и не успя да догони съперниците.

Картър обясни, че миналогодишното свиване на разходите (включително освобождаване на персонал) може би е било прекалено голямо. Сега обаче ситуацията с финансите е добра.

– Няма да навлизам в подробности, но миналата година по това време освободихме доста хора. Вероятно повече от необходимото. В течение на сезона някои се върнаха в конструкторския и аеродинамичния отдели. Преструктурирахме аеродепартамента и сега виждаме плодовете на работата си – обясни той пред Аутоспорт. – Бюджетът ни за този сезон е в рамките на миналогодишния, макар и по-малък в сравнение с този от 2013 г.

Картър отбеляза, че Лотус има няколко нови спонсори, които не присъстваха върху първите изображение на новата кола E23 Hybrid, но ще са на нея за Гран при на Австралия.

– Усилията ни дават резултати, така че финансово нещата изглеждат добре. И е важно да кажа, че ако получим още средства, те ще бъдат инвестирани директно в подобрение на представянето ни. През изминали години подобни постъпления са изчезвали в черната дупка на дълговете. Сега обаче ще са директно за автомобила – допълни той.

Миналогодишното възраждане на Уилямс дава надежда на тима от Енстън, че е възможно да наваксаш доста позиции на грида в рамките на малко повече от година. Оперативният шеф на екипа Алан Перман сподели по-рано, че случилото се с колегите им Гроув е извор на вдъхновение. Картър е на същото мнение:

– Надяваме се да обърнем ситуацията така, както го сториха Уилямс. Не искам да звуча прекалено оптимистично, защото е важно да си реалист, но реално погледнато целта ни е да сме трети или четвърти в шампионата. Това обаче ще зависи в голяма степен и от това как ще работят Ред Бул и Рено, какво ще стори Хонда с Макларън, как ще върви Ферари.