Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тайланд проявява сериозен интерес към F1

Тайланд проявява сериозен интерес към F1

348
0
F1 и Тайланд
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Тайланд проявява сериозен интерес към F1. По време на последния старт в Имола министър-председателят на страната Срета Тависин се срещна с главния изпълнителен директор Стефано Доменикали. Двамата са обсъдили възможността Тайланд да влезе в календара на F1 от 2027 г. нататък.

В рамките на официалното си посещение в Италия, Тависин присъства на Гран при на Емилия Романя. Там той проведе дискусии с Доменикали, както и срещи с други заинтересовани страни.

Проектът за Гран при на Тайланд се подкрепя изцяло от правителството страната. Също така се знае, че Тависин е разговарял с Ред Бул. Не трябва да се забравя, че по-големият дял от компанията за енергийни напитки се държи именно от тайландския бизнесмен Чалерм Йоовидя

Целта на Тависин да сключи сделка за организиране на улично състезание в Банкок. Той се надява то да бъде включено в календара през 2027 или 2028 г. Тависин също така написа пост в социалните мрежи. В него той изрази убеждението си, че старт от Гран при ще помогне за по-доброто международно представяне на Тайланд.

„В съответствие с намерението на тайландското правителство да пренесе състезанията от F1 в Тайланд в близко бъдеще, посетих Аутодромо Енцо и Дино Ферари и проведох дискусия с ръководството на Formula One Group. Това резонира с нашата политика да поставим Тайланд в глобалния радар за международни събития и дейности.“

Заявката на Тайланд за провеждане на състезание се вписва в идеята на F1. Ръководството на спорта иска да разшири присъствието си в Азия и по-точно Далечния изток.  Не е тайна, че Доменикали е запален по идеята за състезание в Банкок. Миналия месец той посети Тайланд и води разговори с Тависин.

Тайланд не е единствената страна от региона, която иска старт от F1. Говори се, че Южна Корея също обмисля да се върне в календара на световния шампионат. Домакин на събитието трябва да бъде улична писта, разположена близо до столицата Сеул. F1 се състезаваше в Южна Корея от 2010 до 2013 г. на пистата Корея Интернешънъл. За съжаление, събитието не пожъна никакъв успех и в крайна сметка беше извадено от календара.

По-рано този месец Доменикали заяви, че няма голямо желание да разшири още календара на F1. Наскоро той добави, че вероятно скоро ще трябва да се направи труден избор, тъй като договорът на Имола изтича в края на следващата година.

„Виждаме голям интерес от много страни към F1. Tова очевидно представлява възможност за развитие. Но в същото време това ни задължава да направим избор по отношение на календара“, коментира CEO-то на F1.