Начало MotoGP News Тайланд ще открие следващия сезон в MotoGP

Тайланд ще открие следващия сезон в MotoGP

49
0
MotoGP в Тайланд
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Тайланд ще открие следващия сезон в MotoGP. Това беше обявено в сайта на шампионата по-рано днес. Тайланд ще замени традиционния домакин на откриващия старт от дадена кампания в световния шампионат Катар. От Дорна обявиха, че страната от Югоизточна Азия ще приеме и първия кръг от сезон 2026.

Тайланд дебютира в календара на MotoGP през 2018. Оттогава страната е непрекъснат домакин на стартове от шампионата, с изключение на сезоните 2020 и 2021. До момента стартовете на пистата край Бурирам се провеждат през есента. През тази част от сезона MotoGP посещава Азия и Австралия. Тук се включват страни като Япония, Индонезия, Малайзия и др.

Догодина Гран при на Тайланд ще открие кампания в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Събитието на пистата Чанг Интершенъл ще бъде преместено със седем месеца напред от традиционния слот, който заемаше до този момент.

Традиционно Катар играеше ролята на откриващ кръг за сезона. Тази година Лосаил отново беше домакин на първия старт от кампания. Догодина обаче събитието ще бъде преместено заради религиозния празник Рамадан, който ще се проведе в началото на март. Заради Рамадан бяха изместени и два старта от F1, които се провеждат в Близкия изток.

Тайланд ще има честта да открие сезона 2026 в рамките на двугодишно споразумение с промоутъра на MotoGP и правителството на страната.

„Много сме развълнувани да разкрием, че откриването на сезоните през 2025 и 2026 г. ще бъде с Гран при на Тайланд в Бурирам. Югоизточна Азия е един от най-важните ни пазари както за спорта, така и за нашите заводи и партньори“, заяви Кармело Еспелета.

„Тайланд играе водеща роля в това отношение. Страстта към MotoGP се вижда ясно от огромните тълпи, които всяка година се събират в Бурирам. Знаем, че те ще създадат невероятна атмосфера за първото събитие за сезона.

„Веднага щом Тайланд беше включен в календара, той веднага стана любимо събитие на пилоти и фенове. Лесно е да се разбере защо е така. Това е фантастично място за наслада от MotoGP, разполагащо с с трасе, създадено да покаже най-доброто от нашите близки състезания. Доказателство за това е невероятното шоу, на което се насладихме на пистата през миналия сезон. Очакваме с нетърпение да се върнем по-късно тази година, а след това да се завърнем и през 2025 г. за откриването на един исторически сезон“, добави главният изпълнителен директор на Дорна Спортс.

От MotoGP все още не обявили календара за сезон 2025. Очаква се това да се случи през септември. Днес стана ясно, че Тайланд ще приеме първия старт от новата кампания. Веднага след това се очаква да се проведе Гран при на Индия. Събитието на пистата Буд Интернешънъл беше отменено през тази година, но ще се завърне през следващите три. Планът е състезанието в Индия да се проведе в началото на сезона

По-рано този месец беше обявено, че Гран при на Великобритания ще бъде преместено пред пролетта. Състезанието на Силвърстоун ще се проведе в последната седмица на май, вместо началото на август, както беше през последните години.