Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Такова представяне от Рено е недопустимо, заяви Хорнер

Такова представяне от Рено е недопустимо, заяви Хорнер

67
0
Кристиан Хорнер

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер не скри разочарованието си от задвижващата система на Рено след Гран при на Австрия.

Състезанието на Себастиан Фетел бе провалено от проблем още в първата обиколка със системата, който го прати последен в колоната. Четирикратният световен шампион почти спря, след това отново тръгна, но малко след удара в Естебан Гутиерес (Заубер) тимът го прибра в бокса.

Изнервящо е, че сме в подобна ситуация. Имали сме много успехи с Рено, всичките ни победи в състезания и титли са спечелени с Рено. Но нещата изобщо не се подобряват в момента. Издръжливостта е неприемлива, такова представяне е недопустимо. Трябва да има някаква промяна в Рено, защото не може да продължава така. Не е добре нито за тях, нито за Ред Бул. Необходимо е да работим като партньори. В колите ни няма да има други двигатели догодина, но искаме да сме конкурентоспособни, да се състезаваме в челото, а подобни проблеми не може и не бива да има. Нещо трябва да се случи, защото понастоящем – каквото и да става при тях – нищо не работи. Не е наша работа, не е наша отговорност (да оправяме ситуацията там) – ние сме краен потребител. И е разочароващо, че продуктът в момента не работи. Не е изненада, че в топ 10 има 8 коли със задвижваща система Мерцедес (всъщност са 7 – б.а.). Осма позиция бе максимумът за нас в това състезание, но е ужасно, че почти преполовихме сезона, а ситуацията не се е подобрила особено от Мелбърн насам – заяви Хорнер.

Разочарованието дойде в особено важен уикенд за екипа – в домашния им старт, на пистата, носеща същото име като отбора. Формула 1 се върна в Австрия благодарение собственика на компанията за енергийни напитки и едноименния тим в Гран при Дитрих Матешиц, а представянето не бе на ниво.

Заради проблемите с Рено от няколко месеца има слухове, че Ред Бул търсят нов доставчик на мотори. Появи се дори информация, че тимът възнамерява сам да конструира задвижваща система. На въпрос дали подобно нещо се планира Хорнер отговори:

Малко е вероятно да стане. Първо трябва да видим какви са плановете на Рено. Очевидно е, че отбор като Ред Бул има избор, но ние искаме да сме сигурни, че сме достатъчно конкурентоспособни в дългосрочен план. И в момента конструирането и производството на наш собствен двигател не е част от плановете ни. Ние сме специализирани в създаването на автомобил. Нямаме желание да сме производител на агрегати, искаме да работим със силен партньор.

Англичанинът потвърди също така, че Фетел бе изтеглен от състезанието, за да се спести на болида допълнително натоварване.

След инцидента с Гутиерес нямаше никакъв смисъл да продължава – заяви Хорнер.