Начало WRC News Танак открадна победата в рали Сардиния

Танак открадна победата в рали Сардиния

651
0
От Танак, Хюндай
От Танак, снимка Хюндай

От Танак спечели по изключително драматичен начин рали Сардиния. Пилотът на Хюндай „открадна“ първото място от Себастиен Ожие в последния специален етап на надпреварата. Танак финишира с аванс от 0.2 сек. спрямо съперника си от Тойота.  Последното място на подиума остана за Дани Сордо (Хюндай).

Рали Сардиния бе кръг №6 от сезон 2024 в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се проведе по тежките чакълени пътища около град Олбия. Участниците изминатха общо 16 специални етапа с обща дължина от над 266 км

Днес се проведоха последните четири отсечки от тазгодишното издание на рали Сардиния. В тях щеше да се режи кой ще грабне победата в тази уникална надпревара. Претенденти за първото място бяха Себастиен Ожие и От Танак.

Танак започна днешния ден на втора позиция. Естонецът имаше пасив от 17 сек. спрямо Ожие и на практика почти се бе отказал от борбата за победата. Но от друга страна в тези трудни и тежки етапи на рали Сардиния можеше да се случи абсолютно всичко.

Танак намали сериозно изоставането си от Ожие. Разликата между двамата преди последния етап беше 6.2 сек. Осемкратният световен шампион имаше проблем с гумата, който му коства време. По този начин той загуби първото място за сметка на Танак. Това беше първа победа за естонеца, откакто се върна в Хюндай през тази година. Танак финишира на 0.2 сек. спрямо Ожие. Така беше изравнен рекорда за най-близък финал на надпревара. Предишният такъв случай беше в рали Йордания 2011. Тогава Ожие победи Яри-Мати Латвала със същата разлика.

„Това е добре за емоциите ми, но очевидно ми е много жал за Себ. Да загубиш победа по този начин е жестоко. Аз самият съм бил в абсолютно същото положение тук преди няколко години“, каза Танак след финалния етап.

Танак има предвид събитията през 2019 г. Тогава той загуби победата в рали Сардиния заради проблем с автомобила. Тогава успехът отиде при Сордо.

Днес Танак записа победа №20 в кариерата си. Това беше първи успех за него от рали Чили 2023 и общо шести с автомобил на Хюндай. Втори на 0.2 сек. финишира Ожие. Французинът пропусна да продължи победата си серия, започнала от рали Хъратска

Трети в рали Сардиния 2024 остана Дани Сордо. Опитният испанец записа първи подиум за тазгодишната кампания в WRC. Четвърти и пети финишираха Елфин Еванс (Тойота) и Грегоар Мюнстер (М-Спорт Форд). Челната десетка беше допълнена от пилотите от WRC2 Сами Паяри (Тойота), Йоан Росел (Ситроен), Ян Соланс (Тойота) и представителите на Шкода Кейтан Кайетанович и Мартин Прокоп. Извън топ 10 останаха Тиери Нювил (Хюндай), Адриен Фурмо (М-Спорт Форд), Такамото Кацута (Тойота) и пилота с български лиценз Николай Грязин със Ситроен.

В генералното класиране Нювил остава начело с актив от 122 точки. Втори е Танак със 104. Естонецът се върна в борбата за титлата благодарение на днешната си победа. Трети също със 104 точки е Еванс. Британецът все още няма победа през тази година.